Рахункова палата впроваджує нові механізми внутрішнього реагування на корупцію

28.02.2024 14:11

Рахункова палата регламентувала порядок роботи з повідомленнями про корупцію та викривачами корупційних дій. Зокрема, на засіданні 27 лютого було ухвалено: Порядок організації роботи з повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами, у Рахунковій палаті та Положення про впровадження механізмів заохочення викривачів та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Розробка відповідних документів передбачена Антикорупційною програмою Рахункової палати на 2023–2025 роки. Ця програма спрямована на розбудову ефективної системи контролю доброчесності в органі для підвищення довіри суспільства загалом.

У грудні 2023 року Рахунковою палатою ініційовано позачергове підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів, що й зумовило необхідність якнайшвидшої розробки та ухвалення згаданих документів.

Порядком організації роботи з повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами, передбачено функціонування прозорого механізму подання та розгляду повідомлень, визначено канали, за допомогою яких будь-хто може подати повідомлення про корупційні дії, як із зазначенням авторства так і анонімно.

У доповнення до зазначеного Порядку затверджено Положення про впровадження механізмів заохочення викривачів та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Положення визначає, зокрема, права та гарантії захисту викривачів.

«Викривання – це один із найдієвіших методів боротьби з корупцією, відповідно Рахункова палата зацікавлена у розвитку інституту викривачів, та гарантуватиме їм належний захист прав»  зазначив під час засідання Рахункової палати заступник начальника відділу запобігання та виявлення корупції Сергій Ярема.

Також Рахункова палата продовжує послідовну роботу над розробкою ефективної системи запобігання корупції у середині органу.