Доповнення до інформаційного повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 14.09.2021 № 20-1

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів, виділених з державного бюджету для здійснення діяльності Національним інститутом раку та зміцнення його матеріально-технічної бази

У межах моніторингу виконання рекомендацій, наданих у рішенні Рахункової палати від 14.09.2021 № 20-1 щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів, виділених з державного бюджету для здійснення діяльності Національним інститутом раку та зміцнення його матеріально-технічної бази, отримано інформацію Міністерства охорони здоров'я України (далі – МОЗ) (лист від 03.11.2022 № 13-04/25950/2-22) та Національного інституту раку (далі – НІР) (лист від 08.11.2022 № 1032/0/2-22).

МОЗ поінформовано про реалізацію заходів щодо виконання рекомендацій, наданих за результатами аудиту: із тринадцяти рекомендацій три виконано в повному обсязі, дві – частково, чотири – не виконано, щодо чотирьох інформацію не надано.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.10.2022 № 955-р "Про погодження реорганізації Національного інституту раку" погоджено реорганізацію НІР шляхом перетворення його у державне некомерційне підприємство "Національний інститут раку" з віднесенням до сфери управління МОЗ, доручено здійснити в установленому порядку заходи, пов’язані з реорганізацією НІР, та забезпечити його фінансування з 01.01.2023 через оплату медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення шляхом укладання договорів з Національною службою здоров’я.

Наказом МОЗ від 13.09.2022 № 1658 "Про утворення та затвердження складу робочої групи з питань удосконалення та розвитку онкологічної допомоги" створено робочу групу, зокрема із залученням представників громадських організацій, для спільного обговорення питань щодо доступності та якості надання медичних послуг у медичних закладах та наукових установах сфери охорони здоров’я, а також для опрацювання стратегії контролю онкологічних захворювань на період до 2030 року.

МОЗ вжито заходів щодо фінансового забезпечення в НІР розвитку фундаментальних та прикладних наукових досліджень і посилення кадрового потенціалу, розширення участі в міжнародній співпраці шляхом участі інституту у конкурсному відборі проєктів фундаментальних і прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок. За результатами конкурсного відбору наказом МОЗ від 06.09.2021 № 1879 НІР затверджено виконання тринадцяти тем наукових досліджень і розробок за кошти державного бюджету.

На стадії розроблення проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Національної стратегії контролю онкологічних захворювань на період до 2030 року", який у лютому 2022 року погоджено центральними органами виконавчої влади. Для визначення пріоритетних напрямів розвитку системи охорони здоров’я у сфері профілактики, діагностики та лікування раку в Україні проєкт доопрацьовується робочою групою із залученням фахівців МОЗ у сфері онкологічних захворювань і громадських організацій (наказ МОЗ від 13.09.2022 № 1658), а також за взаємодії World Health Organization (лист від 19.10.2022 № 1007/22).

Із трьох проєктів щодо розвитку матеріально-технічної бази НІР жодного не завершено, в Державному бюджету Україні на 2022 та 2023 роки бюджетних програм для їх реалізації не затверджено.

На кінець 2021 року державний інвестиційний проєкт "Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики" (КПКВК 2301130) реалізовано на 92,2 відс., для його завершення необхідно 9,0 млн гривень. На реалізацію проєкту "Створення сучасної клінічної бази" (КПКВК 2301100) у 2021 році використано 782,5 млн гривень. У 2022 році на створення сучасної клінічної бази НІР передбачено 393,1 млн грн за рахунок бюджетної програми 2301170 "Діагностика і лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій у закладах охорони здоров'я науково-дослідних установ та вищих навчальних медичних закладах Міністерства охорони здоров'я України".

МОЗ щодо запровадження медичної інформаційної системи в НІР повідомлено: заклад підключено до медичної інформаційної системи (МІС), медичні записи вносять до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

НІР щодо заходів з реалізації рекомендацій Рахункової палати повідомлено: із вісімнадцяти рекомендацій шість виконано в повному обсязі, дві – частково, дві – на стадії виконання, одну – не виконано, щодо семи інформацію не надано.

НІР повідомлено про забезпечення пацієнтів лікарськими засобами та виробами медичного призначення відповідно до затверджених кошторисних призначень, а також за рахунок надходжень препаратів як гуманітарної допомоги та централізованих поставок, планування яких проводиться з урахуванням наявних залишків та графіків централізованих поставок. Посилено контроль за своєчасністю використання лікарських засобів, їх перерозподілом. Здійснено заходи щодо забезпечення зарахування надходжень благодійних внесків від фізичних осіб до спеціального фонду державного бюджету в повному обсязі.

Розроблено та погоджено з МОЗ форми договорів з аспірантами, які навчаються за державним замовленням. До Центру тестування при МОЗ надіслано звернення щодо включення НІР до переліку провайдерів освітніх послуг з безперервного професійного розвитку, а також подано документи до Єдиної державної електронної бази освіти Міністерства освіти і науки України для ліцензування освітньої діяльності у сфері післядипломної освіти і лікарів. Після отримання офіційного дозволу на проведення освітніх платних послуг з навчання передбачається розроблення та затвердження переліку платних послуг.

Розроблено підсистему цивільного захисту об'єктового рівня єдиної системи цивільного захисту, а також введено в дію план основних заходів з цивільного захисту НІР у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій.

Головним управлінням Національної поліції у м. Києві здійснюється кримінальне провадження за виявленими під час аудиту ознаками кримінального правопорушення. Рахунковою палатою вжито заходів щодо сприяння веденню слідства з урахуванням вимог чинного законодавства

Відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату" здійснюється моніторинг виконання рекомендацій Рахункової палати та вжитих заходів.

 

Член Рахункової палати
Василь НЕВІДОМИЙ