Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 20.12.2022 № 26−7

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я України на реалізацію пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів

На виконання рішення Рахункової палати від 20.12.2022 № 26−7 (далі – Рішення) Рішення і Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я України на реалізацію пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (далі – Звіт), надіслано Голові Верховної Ради України (лист від 09.01.2023 № 05-42) та Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (лист від 09.01.2023 № 05-43).

Кабінету Міністрів України надіслано відомості про результати аудиту у формі Рішення (лист від 09.01.2023 № 05-44).

Рішення та Звіт надіслано (лист від 09.01.2023 № 05-45) для усунення виявлених порушень і недоліків Міністерству охорони здоров’я України і таким об’єктам контролю: Комунальному некомерційному підприємству “Київський центр трансплантації кісткового мозку” виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (лист від 09.01.2023 № 05-46), Державній установі “Національний інститут хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова Національної академії медичних наук України” (лист від 09.01.2023 № 05-47), Національній дитячій спеціалізованій лікарні “Охматдит” (лист від 09.01.2023 № 05-48) та Спеціалізованій державній установі “Український центр трансплант-координації” (лист від 09.01.2023 № 05-49).

На засіданні (https://komzdrav.rada.gov.ua/news/main_news/75435.html) Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування 16.02.2023 розглянуто Звіт (протокол № 118), в обговоренні якого взяли участь народний депутат України Дмитрієва О. О., Міністр охорони здоров’я України Ляшко В. К., генеральний директор Спеціалізованої державної установи “Український центр трансплант-координації” Коваль Д. М., член Рахункової палати Невідомий В. І. За результатом обговорення ухвалено рішення взяти надану Рахунковою палатою інформацію до відома.

На виконання Рішення Кабінетом Міністрів України надано доручення від 17.01.2023 № 898/2/1-23 Міністерству охорони здоров’я України (далі – МОЗ) розглянути Рішення, вжити необхідних заходів та про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України; у разі потреби у прийнятті рішень Уряду внести пропозиції в установленому порядку.

На виконання Рішення про вжиті заходи за результатами аудиту Рахункову палату поінформували:

1. МОЗ (лист від 14.02.2023 № 29/3741/2-23) – про затвердження плану заходів щодо усунення порушень і недоліків, виявлених під час аудиту, та виконання окремих рекомендацій Рахункової палати.

Так, підготовлено та внесено в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України проєкт постанови про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 18.12.2019 № 1083 “Про затвердження переліку послуг та тарифів на послуги з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, які надаються учасниками пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів” і від 05.09.2018 № 707 “Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів” у частині запровадження терміна “спеціалізована медична допомога” замість терміна “третинна (високоспеціалізована) медична допомога”. Вказані зміни затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.2023 № 97 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації надання спеціалізованої медичної допомоги”.

2. Спеціалізована державна установа “Український центр трансплант-координації” (далі – Центр) (лист від 07.02.2023 № 03-08/0107) – про виконання окремих рекомендацій Рахункової палати.

Так, розроблено та затверджено план заходів безперервного професійного розвитку для медичних працівників галузі охорони здоров'я на 2023 рік, у тому числі трансплант-координаторів.

Також розроблено та затверджено положення про чотири структурні підрозділи Центру та затверджено п'ять посадових інструкцій.

Визначено перелік недоліків Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин (далі – ЄДІСТ), що потребують виправлення. Напрацьовано перелік питань, що підлягають вирішенню за участі розробника програмного забезпечення, у тому числі щодо взаємодії реєстрів ЄДІСТ з відповідними реєстрами Електронної системи охорони здоров’я, держкласифікаторами, довідниками тощо. Підготовлено перелік технічних вимог, необхідних для введення програмного забезпечення ЄДІСТ в промислову експлуатацію (з визначенням термінів виконання). Здійснюється узгодження технічних вимог між розробником, адміністратором і розпорядником ЄДІСТ.

Надані пропозиції МОЗ щодо системи лабораторного супроводу трансплантації, у тому числі вимог до стандартизації роботи лабораторій та їх розміщення.

Внесені зміни до договорів про медичне обслуговування населення з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів: додано умову про термін повернення невикористаних коштів, що залишились в учасника пілотного проєкту після використання лікарських засобів, закуплених за рахунок коштів, передбачених МОЗ у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров'я. Згідно з новими умовами договору учасник пілотного проєкту має повернути кошти за використані лікарські засоби у наступному за звітним календарному місяці, але не пізніше 20 числа.

Здійснюється контроль за веденням подорожніх листів та виконанням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 № 848 “Про впорядкування використання легкових автомобілів бюджетними установами та організаціями щодо використання службових автомобілів”, Положення про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку Центру, затвердженого наказом Центру від 16.06.2021 № 22 Ц-од.

З метою забезпечення використання придбаних службових автомобілів як спеціалізованого транспорту для перевезення бригад медичних працівників та анатомічних матеріалів для трансплантації, Центром видано наказ від 31.10.2022 № 39/ОД “Про переобладнання та перереєстрацію транспортних засобів”.

Розроблення та затвердження перспективних і поточних планів діяльності Центром планується після отримання від МОЗ стратегічних планів розвитку Центру.

Забезпечення належного функціонування Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин наразі не можливе, оскільки ця система Центру не передана.

3. Національна дитяча спеціалізована лікарня “Охматдит” (лист від 20.01.2023 № 40/06) – про затвердження плану заходів щодо усунення виявлених Рахунковою палатою під час аудиту недоліків і порушень.

4. Державна установа “Національний інститут хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова Національної академії медичних наук України” (лист від 09.02.2023 № 151) – про опрацювання Рішення. Інформація про стан врахування зауважень Рахункової палати не містить відомостей щодо забезпечення використання коштів державного бюджету, отриманих для надання медичних послуг з трансплантації органів, відповідно до вимог законодавства і умов укладених договорів.

Комунальне некомерційне підприємство “Київський центр трансплантації кісткового мозку” виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) не поінформувало про результати розгляду Рішення, заплановані та вжиті у зв’язку з цим заходи.

Стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати відповідно до статті 36 Закону України “Про Рахункову палату” перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
Василь НЕВІДОМИЙ