Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 19.03.2019 № 6-2

щодо Звіту про результати аудиту ефективності виконання Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повноважень з державного регулювання діяльності з виробництва, передачі, розподілу і постачання електричної енергії

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності виконання Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), повноважень з державного регулювання діяльності з виробництва, передачі, розподілу і постачання електричної енергії (рішення та Звіт), надіслано Верховній Раді України (лист від 01.04.2019 № 02-989).

Згідно зі статтею 39 Закону України «Про Рахункову палату» відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати з пропозиціями щодо вжиття заходів надіслано Кабінету Міністрів України (лист від 01.04.2019 № 02-990).

Згідно зі статтями 35 і 36 Закону України «Про Рахункову палату» рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту ефективності виконання Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повноважень з державного регулювання діяльності з виробництва, передачі, розподілу і постачання електричної енергії для вжиття заходів щодо усунення виявлених під час аудиту недоліків і порушень надіслано НКРЕКП (лист від 01.04.2019 № 02-992).

Прем'єр-міністром України Міненерговугіллю, Мінфіну, Мінекономіки надано доручення від 08.05.2019 № 12099/1/1-19 рішення Рахункової палати розглянути за участю НКРЕКП та вжити необхідних заходів реагування. Про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України.

НКРЕКП листом від 26.04.2019 № 4755/15/7-19 повідомила про затвердження наказом від 25.04.2019 № 15 плану заходів щодо усунення виявлених під час аудиту Рахункової палати недоліків і порушень.

Усі рекомендацій Рахункової палати враховано у цьому плані заходів, згідно з яким розроблено і затверджено 22 заходи для усунення порушень та недоліків, визначні терміни виконання і відповідальні особи, зокрема: протягом ІІ кварталу 2019 року передбачено завершити виконання 11 заходів; протягом ІІ–ІІІ кварталів 2019 року – один захід; протягом І півріччя 2019 року – один захід; у ІV кварталі – один захід; протягом 2019 року – один захід; протягом 2020–2021 років – один захід; постійно виконувати – 3 заходи; відповідно до визначених нормативно-правових документів заплановано забезпечити виконання 3 заходів.

НКРЕКП також поінформувала про стан виконання окремих рекомендацій Рахункової палати.

Так, Рахункова палата рекомендувала забезпечити затвердження нормативно-правових актів, необхідних для переходу до нової моделі ринку електричної енергії. На виконання цієї рекомендації в плані заходів НКРЕКП передбачено (п. 2) виконання в ІІ кварталі 2019 року семи заходів щодо затвердження нормативно-правових актів. НКРЕКП поінформувала про те, що на виконання зазначеної рекомендації Рахункової палати, в лютому – квітні 2019 року вже прийнято п'ять постанов, якими затверджено чотири порядки (щодо здійснення купівлі продажу електроенергії гарантованим покупцем, формування тарифів на послуги з диспетчерського управління та на послуги з передачі електроенергії, врегулювання спорів, що виникають між суб'єктами) і графік надання на розгляд інвестиційних програм ліцензіатів з передання та розподілу електроенергії на 2020 рік.

На рекомендацію Рахункової палати щодо оформлення належним чином технічної та правовстановлюючої документації на будинки, споруди і земельні ділянки, які перебувають в управлінні, затвердженим НКРЕКП планом заходів (п. 6) передбачено виконати шість заходів (чотири заходи виконати у ІІ кварталі, один – протягом І півріччя, один – у ІV кварталі 2019 року), два з яких розпочато, зокрема: на адміністративний корпус № 1 (будівля А) центрального апарату НКРЕКП виготовлено технічний паспорт і подано документи на реєстрацію; триває процес оформлення і реєстрації будівлі в м. Миколаєві, де розташовано територіальний підрозділ.

З метою виконання рекомендації щодо вжиття заходів із зменшення витрат на оренду нежитлових приміщень, у яких розташовано підрозділи НКРЕКП, планом заходів (п. 7) передбачено проведення у ІІ–ІІІ кварталах 2019 року переговорів з Фондом державного майна України щодо пошуку приміщень, які знаходяться у державній власності, для розміщення територіальних підрозділів у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях і укладення відповідних договорів оренди. При цьому НКРЕКП поінформувала про те, що з Фондом державного майна України укладено договір на оренду державного майна для розміщення структурного підрозділу у Харківській області.

Зазначеним наказом НКРЕКП також передбачене щоквартальне до 10 числа місяця, наступного за останнім місяцем звітного кварталу, узагальнення виконаних заходів плану щодо усунення виявлених під час аудиту Рахункової палати недоліків і порушень.

Стан реалізації Міненерговугіллям заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати, відповідно до статті 36 Закону України «Про Рахункову палату», перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
І. М. Яремчук