Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 15.12.2015 № 11-6

щодо Звіту про результати аналізу стану державних закупівель в Україні у 2014 та поточному роках

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аналізу стану державних закупівель в Україні у 2014 та поточному роках, надіслано Верховній Раді України (лист від 30.12.2015 № 10-2671).

Відомості про результати зазначеного аналізу у формі рішення Рахункової палати надіслано Кабінету Міністрів України (лист від 30.12.2015 № 10-2672).

Антимонопольному комітету України (лист від 30.12.2015 № 10-2674), Міністерству економічного розвитку і торгівлі України (лист від 30.12.2015 № 10-2673) та ДП «Зовнішторгвидав України» (лист від 30.12.2015 № 10-2675) надіслані рішення Рахункової палати та Звіт про результати аналізу стану державних закупівель в Україні у 2014 та поточному роках для усунення виявлених порушень і недоліків.

Прем'єр-міністр України Яценюк А. П. доручив (доручення № 422/1/1-16 від 18.01.2016) Абромавичусу А., Яресько Н., Терентьєву Ю. О., Гавриловій Л. В. у межах компетенції розглянути результати аналізу стану державних закупівель, проведеного Рахунковою палатою, вжити заходів реагування та про результати поінформувати Рахункову палату і Кабінет Міністрів України.

Про розгляд листа Рахункової палати повідомило Мінекономрозвитку власним листом (від 22.01.2016 № 3303-05/1745-03), в якому зазначило про здійснення роботи з розробки Плану заходів щодо усунення виявлених недоліків. В той же час, Міністерством були надані деякі коментарі до рекомендацій, наданих у Звіті Рахункової палати.

Так, Мінекономрозвитку повідомило, що з метою отримання експертної оцінки необхідності внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» у частині зменшення підстав застосування переговорної процедури закупівлі, буде ініційовано відповідне звернення до проекту технічної допомоги ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС».

Рекомендація Рахункової палати щодо виключення процедури запиту цінових пропозицій, в зв'язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про публічні закупівлі», де зазначена процедура виключена, вважається виконаною в повному обсязі, а забезпечення безоплатності послуг ДП «Зовнішторгвидав України», відповідно до листа Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передбачається в рамках побудови такої системи закупівель, де оприлюднення інформації про закупівлі буде здійснюватись замовниками самостійно через автоматизовані електронні майданчики, що виключить можливість надання будь-яких платних послуг з боку ДП «Зовнішторгвидав України».

Також, Мінекономрозвитку повідомило Рахункову палату, що передача електронної автоматизованої системи «ProZorro» від громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» відбулась не до Міністерства, як про це йшлося в рекомендації Рахункової палати, а до ДП «Зовнішторгвидав України».

В той же час, пропозиції щодо посилення кваліфікаційних вимог до учасника закупівель та запровадження кримінальної відповідальності за правопорушення у сфері державних закупівель Міністерством взагалі відхилено.

Крім того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України власним листом від 28.04.2015 № 3305-04/14012-03 повідомило Рахункову палату про затвердження власного наказу від 23.04.2015 № 420 «Про затвердження плану заходів щодо усунення недоліків виявлених Рахунковою палатою за результатами аналізу стану державних закупівель в Україні».

Вказаним планом передбачено виконання Міністерством трьох планів, а саме: узагальнення практики застосування законодавства у сфері державних закупівель та оприлюднення за результатами роз'яснень та/або листів інформативного характеру на веб-сайті Мінекономрозвитку; розроблення спільного акту /укладення угоди стосовно визначення Уповноваженим органом разом з АМКУ, Держфінінспекцією, Казначейством порядку взаємодії; запровадження системи електронних державних закупівель.

Державне підприємство «Зовнішторгвидав України» повідомило про розгляд рішення Рахункової палати про результати аналізу стану державних закупівель в Україні у 2014 та поточному роках власним листом від 04.02.2016 № 206/77/09. Так, відповідно до вказаного листа, ще в грудні розпочато процес поступової відмови від платних послуг шляхом доробки функціоналу порталу, спрощення процесів оприлюднення інформації та надання можливості замовникам виконувати необхідні дії самостійно, без втручання персоналу ДП. Паралельно, скорочуємо штат та відповідні витрати.

Також, на сьогодні, ДП «Зовнішторгвидав України» разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі опрацьовано та направлено пакет документів, необхідний для затвердження Постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки забезпечення функціонування веб-порталу з питань державних закупівель». Також, враховуючи рекомендації Рахункової палати щодо визначення структурних підрозділів Підприємства, які пов'язані з обслуговуванням веб-порталу і заробітна плата яких фінансується із державного бюджету, а також у зв'язку з введенням в дію з 02 лютого 2016 року нової структури та штатного розпису, ДП «Зовнішторгвидав України» готує необхідні матеріали на погодження до Мінекономрозвитку.

Для виправлення та попередження помилок, пов'язаних з виконанням тендерних процедур затверджено новий склад постійно діючого комітету з конкурсних торгів та відповідне Положення про комітет з конкурсних торгів ДП «Зовнішторгвидав України». Створено та затверджено антикорупційну програму, яка розміщена на сайті підприємства, окремим розділом якої запроваджене регулярне навчання, інформування та додатковий контроль в означених процесах.

Протягом 2016-го року Підприємством планується подальше скорочення платних послуг та забезпечення безоплатного оприлюднення інформації на веб-порталі, усунення зазначених недоліків та забезпечення повного виконання норм діючого законодавства.

Антимонопольний комітет України повідомив Рахункову палату України про вжиття відповідних заходів реагування на виконання Рішення Рахункової палати про результати аналізу стану державних закупівель в Україні у 2014 та поточному роках власним листом від 01.02.2016 № 20-29.1/01-297-дз.

Так, АМКУ зазначило, що наразі ведеться робота над внесенням змін до Регламенту Постійно діючої адміністративної Колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері держаних закупівель з урахуванням змін, внесених до Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Крім того, продовжується робота над оптимізацією діяльності департаменту з питань оскарження рішень у сфері державних закупівель, а саме, узгоджена спільна позиція АМКУ та Мінекономрозвитку щодо внесення плати за подання скарг за результатами електронних торгів до спеціального фонду Комітету та ведеться робота над підготовкою проекту закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі в цій частині».

Окремо Рахункову палату повідомлено, що Комітетом були передані до правоохоронних органів відповідні матеріали щодо скарг ТОВ «ТД «Світ СР», ТОВ «Енергооснова», ТОВ «Тепло-Холдинг» та ТОВ «Гірничо-промислова компанія «Енергоперспектива».

Окремо Рахункова палата зазначає наступне. Аналізуючи повідомлення Мінекономрозвитку України щодо передачі 29.12.2015 електронної автоматизованої системи «ProZorro» від громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» до ДП «Зовнішторгвидав України», враховуючи соціально важливу місію, яку покликана здійснити електронна автоматизована система «ProZorro» та увагу суспільства до кінцевих правовласників цієї системи, Рахунковою палатою в межах аналізу реалізації наданих рекомендацій (пропозицій) сформовані додаткові запити до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (лист від 12.02.2016 № 10-242) та до ДП «Зовнішторгвидав України» (лист від 12.02.2016 № 10-243) в межах яких Рахунковій палаті необхідно було надати копії документів, завірені в установленому порядку, на підставі яких було прийнято рішення щодо передачі такої Системи не у власність Мінекономрозвитку України (державного органу), як того рекомендувала у своєму Рішенні Рахункова палата, а до державного підприємства та свідоцтво про реєстрацію авторського права на Систему, або будь-який інший документ, який підтверджує право власності на Систему; витяг з балансу про зарахування до нематеріальних активів Системи; свідоцтво, або інший документ щодо оформлення комплексного захисту інформації відповідними органами безпеки України.

На виконання вказаного запиту, ДП «Зовнішторгвидав України» листом від 19.02.2016 № 206/138/09 повідомило Рахункову палату що 28.12.2015 року між Підприємством та громадською організацією «Трансперенсі Інтернешнл України» (далі − ГО) був підписаний договір про надання невиключної ліцензії на програмне забезпечення та передання прав на торгівельну марку, згідно з яким ГО безоплатно надала ДП «Зовнішторгвидав України» невиключну ліцензію на використання програмного комплексу автоматизованої електронної системи державних закупівель України Інформаційно-аналітичної системи «ProZorro» та зобов'язалась передати Підприємству всі права інтелектуальної власності на знак для товарів і послуг «ProZorro» з моменту його державної реєстрації.

Крім того, ДП «Зовнішторгвидав України» повідомило, що юридичний аналіз оформлення прав інтелектуальної власності на ІАС «ProZorro» здійснювало адвокатське об'єднання «Юскутум», яке у власному Звіті підтвердило, що «майнові права інтелектуальної власності на ІАС «ProZorro» надані ДП належним чином і ДП має право використовувати ІАС «ProZorro» (програмний комплекс та усі його складові, бази даних ТМ доменні імена) за призначенням з метою впровадження у життя сучасної ефективної та прозорої системи державних закупівель в Україні відповідно до чинного законодавства України. При цьому ДП не несе і не буде нести фінансових зобов'язань стосовно використання ІАС «ProZorro», треті особи не матимуть право забороняти таке використання за призначенням і ДП матиме право змінювати та модифікувати ІАС «ProZorro».

Копії вказаного договору, технічного завдання на ІАС «ProZorro» та Звіт адвокатського об'єднання «Юскутум» надано Рахунковій палаті.

Відповідь від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України на лист Рахункової палати від 12.02.2016 № 10-242, в якій мали б зазначатись підстави прийняття рішення щодо передачі ІАС «ProZorro» не у власність Мінекономрозвитку України (державного органу), як того рекомендувала у своєму Рішенні Рахункова палата, а до державного підприємства, Рахунковій палаті станом на 25.04.2015 не надано. Фактично, всупереч Регламенту роботи системи пілотного проекту електронних державних закупівель (наказ Трансперенсі Інтернешнл Україна від 19.05.2015 № 2), відповідно до якого права на ІАС «ProZorro» мали перейти державі, на сьогодні такі права належать ДП «Зовнішторгвидав України».

Моніторинг ситуації щодо реалізації зазначених заходів та подальше усунення виявлених недоліків, зокрема, Мінекономрозвитком України, знаходиться у Рахунковій палаті на контролі.

 

Член Рахункової палати
В. П. Пилипенко