Інформаційне повідомлення на виконання рішення Рахункової палати від 24.11.2015 № 9-8

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих Кіровоградській льотній академії Національного авіаційного університету

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих Кіровоградській льотній академії Національного авіаційного університету, надіслано Верховній Раді України (лист від 29.12.2015 № 18-2656).

Відповідно до статті 39 Закону України "Про Рахункову палату", Кабінету Міністрів України надіслано (лист від 29.12.2015 № 18-2657) відомості про результати зазначеного аудиту у формі рішення Рахункової палати із пропозиціями щодо вжиття заходів.

Рішення Рахункової палати та Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих Кіровоградській льотній академії Національного авіаційного університету надіслано Міністерству освіти і науки України (лист від 29.12.2015 № 18-2659) і Національному авіаційному університету (лист від 29.12.2015 № 18-2660).

Генеральній прокуратурі України надіслано інформацію (лист від 29.12.2015 № 18-2658) про результати аудиту в частині виявлених фактів порушень вимог законодавства при наданні статусу "курсант" усім особам, що навчаються в Академії за різними освітньо-кваліфікаційними рівнями, та гарантій державного забезпечення, зокрема, щодо безоплатного харчування особам, що навчаються за держзамовленням, недоотримання Академію доходів до спеціального фонду кошторису та списання за відсутності правових підстав вартості продуктів харчування.

Прем'єр-міністр України Яценюк А. П. доручив (доручення від 25.01.2016 № 52640/1/1-15) МОН (Квіту С. М.), Мінфіну (Яресько Н.), Держаудитслужбі (Гавриловій Л. В.) розглянути відповідні матеріали, вжити необхідних заходів і про результати поінформувати Рахункову палату та Кабінет Міністрів України.

Рахункова палата отримала лист МОН від 10.02.2016 № 1/12-660, у якому Міністерство поінформувало про виконання заходів з реалізації рекомендацій, наданих Рахунковою палатою.

Наказом МОН від 14.01.2016 № 14 затверджено перелік спеціальностей (напрямів підготовки), за якими може здійснюватися підготовка курсантів у невійськових вищих навчальних закладах, зокрема Кіровоградською льотною академією Національного авіаційного університету (далі − Академія). Згідно з цим переліком, Академія може здійснювати підготовку курсантів за шістьма спеціальностями: "Аеронавігація", "Обслуговування повітряних суден", "Льотна експлуатація повітряних суден", "Обслуговування повітряного руху", "Технічне обслуговування та ремонт повітряних суден і авіадвигунів", "Авіаційний транспорт". Таким чином, здобувачі вищої освіти за спеціальностями "Менеджмент", "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності" не підпадають під перелік спеціальностей, за якими Академією здійснюється підготовка курсантів, відповідно, вони не є курсантами і на них не поширюються гарантії державного утримання, зокрема, забезпечення безоплатним харчуванням.

Щодо рекомендацій Рахункової палати, наданих МОН стосовно розроблення порядку розрахунку вартості підготовки одного фахівця і внесення змін до форми Примірного державного контракту на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (затверджена наказом МОН від 30.05.2013 № 647) МОН повідомило, що на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 26.11.2015 № 47816/0/1-15 підготовлено законопроект про внесення змін до законодавчих актів у частині удосконалення системи фінансування вищої освіти, а також про створення робочої групи з метою вироблення нових методологічних підходів до фінансування вищої школи, визначення нормативів матеріально-технічного і фінансового забезпечення, методики нормативного фінансування вищих навчальних закладів тощо.

Стосовно інших рекомендацій Рахункової палати МОН повідомило, що результати аудиту надіслано Державній інспекції навчальних закладів для розгляду відповідно до компетенції та Національному авіаційному університетові (далі − Університет) для вжиття заходів щодо усунення недоліків і порушень, посилення внутрішнього контролю в навчальному закладі.

Крім зазначеного вище, МОН надіслало Рахунковій палаті лист Академії від 20.01.2016 № 156 щодо усунення порушень і недоліків, виявлених за результатами аудиту.

Згідно із цим листом, на виконання рекомендацій Рахункової палати проектні показники конкурсних пропозицій обсягу прийому та випуску Академією за державним замовленням фахівців з вищою освітою враховані у проектних показниках Університету.

Стосовно рекомендації вжити заходів щодо перегляду освітньо-професійних програм та освітньо-кваліфікаційних характеристик, за якими Академією здійснюється підготовка фахівців за кваліфікацією "Пілот (другий пілот) літака", і підвищення ефективності використання наявної бази практики Академія повідомила МОН про розроблення заходів із закупівлі у 2016 році її коштом (надходження до спеціального фонду кошторису) навчальних літаків українського виробника, а також про фактичне придбання двох літаків К-10 "Свіфт". За даними Академії, до навчального плану підготовки фахівців за кваліфікацією "Пілот (другий пілот) літака" внесено зміни у частині визначення годин льотної практики на навчальних літаках (150 годин).

Повідомлено також про приведення норм харчування курсантів у відповідність з вимогами Норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591; проведення експертної оцінки земельних ділянок; посилення у закладі контролю за належним оформленням документації кафедри соціально-гуманітарних наук; здійснення з вересня 2015 року закупівлі продуктів харчування для буфетів за рахунок коштів спеціального фонду кошторису закладу.

Таким чином, станом на 22.02.2016 відсутня інформація про виконання МОН рекомендацій Рахункової палати щодо приведення діючого порядку фінансування Академії, розміщення державного замовлення, затвердження її штатного розпису у відповідність із чинним законодавством.

Університет повідомив Рахункову палату (лист від 20.02.2016 № 02/412) про затвердження в.о. ректора Університету Харченком В. П. плану заходів щодо виконання рекомендацій Рахункової палати, про результати виконання яких поінформує додатково.

Згідно з листом Університету, оголошено догану першому заступнику начальника Академії (наказ Академії від 19.02.2016 № 95/о) та зобов'язано першого заступника начальника Академії та головного бухгалтера забезпечити відшкодування до державного бюджету 162,3 тис. грн (розпорядження начальника Академії від 19.02.2016 № 50/од).

Проаналізувавши вищезазначену інформацію, Рахункова палата вважає заходи, вжиті МОН і Університетом за результатами розгляду звіту та рішення Рахункової палати від 24.11.2015 № 9-8, недостатніми. З цього приводу Міністерству надіслано відповідного листа.

За інформацією прокуратури Кіровоградської області (лист від 12.02.2016 № 05/1-162вих-16), за результатами аудиту Кіровоградською місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального провадження, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Стан виконання плану заходів та усунення виявлених порушень і недоліків узято на контроль.

 

Член Рахункової палати
Г. Ю. Самусь