Інформаційне повідомлення про виконання рішення Рахункової палати від 17.12.2019 № 37-3

щодо Звіту про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів у лісовому фонді України

На виконання рішення Рахункової палати інформацію про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів у лісовому фонді України надіслано Президенту України (лист від 31.01.2020 № 03-252) і Верховній Раді України (лист від 31.01.2020 № 03-254).

Відповідно до статті 39 Закону України "Про Рахункову палату", Кабінету Міністрів України надіслано відомості про результати аудиту у формі рішення Рахункової палати (лист від 31.01.2020 № 03-255).

Рішення Рахункової палати та Звіт надіслано Міністерству енергетики та захисту довкілля України (лист від 31.01.2020 № 03-256), Державному агентству лісових ресурсів України (лист від 31.01.2020 № 03-257), Раді національної безпеки і оборони України (лист від 31.01.2020 № 03-253) і Генеральній прокуратурі України (лист від 31.01.2020 № 03-258).

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування поінформував (лист від 10.07.2020 № 04-15/11-2020/103190) про розгляд на засіданні листа Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів у лісовому фонді України, і прийняття рішення від 08.07.2020 № 39/9, в якому рекомендував:

Кабінету Міністрів України розробити і подати до Верховної Ради України законопроєкти щодо внесення змін до нормативно-правових актів, що регулюють питання ведення лісового та мисливського господарства; розробити загальнодержавну/державну політику розвитку лісової галузі України; забезпечити фінансування робіт щодо проведення моніторингу лісів, ведення державного лісового кадастру, здійснення обліку лісів та проведення національної інвентаризації лісів України;

Кабінету Міністрів України, Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Державному агентству лісових ресурсів України вжити заходів для усунення недоліків і порушень, встановлених під час аудиту; посилити внутрішній контроль за плануванням та використанням коштів державного бюджету; посилити контроль за плануванням діяльності підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління Держлісагентства; забезпечити ведення державного лісового кадастру, здійснення обліку лісів; забезпечити проведення моніторингу як складової державної системи моніторингу навколишнього природного середовища; забезпечити проведення національної інвентаризації лісів України; забезпечити матеріально-технічною базою державну лісову охорону; забезпечити належний захист лісів від шкідників і хвороб; розробити та впровадити новітні технології профілактики, виявлення та своєчасної локалізації лісових пожеж, зокрема з використанням сучасних геоінформаційних систем; посилити контроль за обігом деревини та запровадити єдину державну систему електронного обліку та прозорої реалізації деревини на конкурсних засадах.

Офіс Генерального прокурора листом від 06.03.2020 № 10/3/2-36вих-20 повідомив Рахункову палату, що Звіт розглянуто та спрямовано до Служби безпеки України для опрацювання і прийняття, за наявності підстав, рішення.

Держлісагентство в листі від 04.03.2020 № 05-28/1327-20 надало пояснення щодо висловлених зауважень у Звіті та поінформувало, що для проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1142 затверджено Порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених. Моніторинг проводиться Держлісагентством на підставі систематизованої та узагальненої інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини із системи обліку деревини. Електронний облік деревини ведеться лісокористувачами відповідно до Інструкції з ведення електронного обліку деревини, розробленої Держлісагентством та затвердженої наказом Мінекоенерго. Внесення інформації до системи обліку деревини є обов’язковим для лісокористувачів під час здійснення ними заготівлі та реалізації деревини.

Лісокористувачі вносять до системи обліку деревини інформацію про спеціальні дозволи на використання лісових ресурсів; породу дерева, кількісні та якісні характеристики деревини; договори щодо здійснення господарських операцій з реалізації деревини; місця завантаження та пункти розвантаження деревини; транспортні засоби, якими здійснюється транспортування деревини.

Щомісяця на офіційному вебсайті Держлісагентства буде висвітлюватись інформація про результати моніторингу.

Мінекоенерго (лист від 28.04.2020 № 26/1.1-31.2-10913) поінформувало, що на сьогодні вжито низку заходів, спрямованих на подолання негативної ситуації у галузі.

Завершується запровадження єдиної державної системи електронного обліку деревини.

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону", що набрав чинності 21.11.2019, забороняє суцільні вирубки у гірських ялицево-букових деревостанах, суцільні рубки головного користування та інші суцільні рубки у високогірних лісах, у лавинонебезпечних та селенебезпечних басейнах та в берегозахисних ділянках лісу в Карпатському регіоні України, крім розробки суцільних вітровалів і буреломів, а також суцільно вражених шкідниками і хворобами насаджень.

На виконання вимог Прикінцевих положень цього Закону готується проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України".

Підготовлено проєкт постанови Кабінету Міністрів України щодо порядку інвентаризації лісів, готується наказ про затвердження Методики інвентаризації лісів. Зазначені нормативні акти будуть прийняті після ухвалення Верховною Радою України змін до Лісового кодексу України в частині національної інвентаризації лісів.

Верховною Радою України у першому читанні ухвалено законопроєкт "Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів" (реєстр. № 2379 від 05.02.2020).

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1178 з 01.02.2020 запроваджено електронні аукціони з продажу необробленої деревини.

Підготовлено та передано на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування проєкт закону щодо впровадження електронного обліку деревини.

Міністерством і Держлісагентством розробляються напрями та стратегії розвитку лісового господарства, формується пріоритетність основних функцій та проблем лісової галузі в цілому, визначаються головні завдання цілісного і збалансованого підходу до управління лісовою галуззю з урахуванням економічного, екологічного, кліматичного та естетичного значення лісів для життєзабезпечення, створюється довгостроковий програмний документ з поточного та перспективного розвитку галузі, який визначає джерела та обсяги фінансування на довгострокові періоди в умовах інтенсивної зміни клімату.

Триває виконання Указу Президента України від 08.11.2019 № 837 "Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави" та Указу Президента України від 09.07.2019 № 511 "Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів".

За результатами розгляду зазначених листів, відповідно до статті 36 Закону України "Про Рахункову палату", стан реалізації заходів на виконання рекомендацій Рахункової палати перебуває на контролі.

 

Член Рахункової палати
В. П. Богун