Литовські експерти допомагатимуть Рахунковій палаті запровадити сучасні методи HR-менеджменту в інституції

30.01.2020 14:39

Центральне агентство з управління проєктами Литовської Республіки впродовж 2020 року допомагатиме Рахунковій палаті розробити HR-стратегію для запровадження сучасних методів HR-менеджменту в інституції. Відповідний Меморандум про взаєморозуміння між Рахунковою палатою та Центральним агентством з управління проєктами Литовської Республіки (CPMA) підписали Голова Рахункової палати Валерій Пацкан та директор Центрального агентства з управління проєктами Литовської Республіки (CPMA) Лідія Кашубєне.

Відповідна ініціатива реалізовуватиметься в рамках проєкту технічної допомоги Європейського Союзу, який спрямований на підтримку реформ у сфері управління державними фінансами (EU4PFM) та супроводжується Представництвом ЄС в Україні.

Команда CPMA, яка реалізовувала аналогічні реформи в Литві, зокрема у вищому органі аудиту цієї країни, сприятиме досягненню Рахунковою палатою в реалізації стратегічної цілі 2 Стратегії розвитку Рахункової палати на 2019–2024 роки, а саме зміцненню організаційної спроможності та професійного потенціалу інституції.

«Ефективна робота будь-якої інституції залежить, в першу чергу, від кваліфікації її працівників. Тому, я як Голова Рахункової палати зацікавлений вкладати в розвиток наших аудиторів, підвищувати їх кваліфікацію, та залучати нових людей з новим баченням та нестандартним мисленням до роботи в нашій інституції. І нам вкрай важливо використовувати досвід тих країн, які пройшли ці реформи та досягнули значних результатів. І не менш важливо зробити це в найкоротший термін», − зауважив Валерій Пацкан.

У свою чергу директор Центрального агентства з управління проєктами Литовської Республіки (CPMA) Лідія Кашубєне зауважила, що Рахункова палата демонструє значні зусилля та конкретні кроки для реформування роботи інституції та запровадження міжнародних стандартів у свою діяльність. «Я бачу, що у вас є мотивація. І це допоможе досягнути намічених цілей»,  сказала вона.

Реалізація проєкту передбачає аналіз всього функціоналу працівників Рахункової палати та надання пропозицій щодо побудови такої структури апарату, яка дозволить максимально підвищити ефективність проведення аудитів та реалізувати стратегічні цілі ВОА України. В рамках Закону України «Про державну службу» будуть запроваджені сучасні інструменти з рекрутингу персоналу, його професійного розвитку. Буде переглянута чинна система встановлення персональних завдань (KPI) для кожного працівника, та зведено їх в єдину систему – для того, щоб робота кожного працівника була спрямована на досягнення результатів Рахунковою палатою в цілому, і внесок кожного можна було справедливо та об’єктивно оцінити.

Значна увага також приділятиметься визначенню ключових показників ефективності діяльності Рахункової палати. Також спільно з європейськими експертами розроблятиметься інформаційно-аналітична система підтримки роботи аудитора. Експерти спільно з працівниками Рахункової палати проаналізують усі процедури проведення аудитів, які можливо та необхідно автоматизувати. Це стане внеском Рахункової палати в загальнодержавний процес діджиталізації.

Передбачається також формування переліку аналітичних модулів майбутньої системи, які в автоматичному режимі отримуватимуть інформацію з державних баз даних та реєстрів, та відповідно до запитів та потреб аудитора будуть формувати аналітичні довідки. Рахункова палата вже направила запити про надання технічних описів відповідних інформаційних програм підтримки аудиторів до ВОА Естонії, Польщі, Норвегії, Македонії, Південної Кореї, Чехії. Їх досвід буде проаналізовано та сформовано найкращий, адаптований до українських реалій, програмний продукт.