Голова Рахункової палати Валерій Пацкан провів двосторонні зустрічі з керівниками ВОА Бразилії, Великої Британії, Португалії і Туреччини

26.09.2022 17:06

Під час робочої поїздки до Лісабону в рамках 57 засідання Керівної ради EUROSAI Голова Рахункової палати Валерій Пацкан провів низку двосторонніх зустрічей з керівниками вищих органів аудиту: Головою Національного аудиторського офісу Великої Британії Гаретом Дейвісом, міністром Рахункового суду Бразилії Антоніо Анастасієм, Президентом Аудиторського суду Португальської Республіки Жозе Таваресом та членом Рахункового суду Турецької Республіки − генеральним директором Ісмаілом Чаі.

Під час зустрічі з Головою Національного аудиторського офісу Великої Британії сторони обговорили питання активізації співпраці щодо розробки методології проведення аудиту оцінювання завданих збитків і втрат внаслідок воєнних конфліктів.

“У травні в Празі ми з Гаретом Дейвісом домовились разом працювати над розробкою такої методології. Британці мають практичний досвід в цій сфері, оскільки долучалися до такої роботи після військових дій в Іраку. Фахівці Рахункової палати і NAO Великої Британії вже розпочали комунікацію в цьому напрямку. Тож обговорили подальші кроки щодо співпраці з цього питання. А також домовились про проведення у майбутньому координованого аудиту коштів, які виділила Велика Британія на відбудову України”, − зазначив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати також запросив Рахунковий суд Туреччини долучитись до ВОА інших країн у напрацюванні аудиторських підходів щодо оцінки збитків, завданих Україні війною, яку розпочала росія.

З Ісмаілом Чаі Валерій Пацкан також обговорив питання щодо підтримки Туреччини у відбудові України та можливість проведення координованого паралельного аудиту щодо відновлення інфраструктури за підсумками реалізації проєктів. Угоду про намір Туреччини допомогти Україні відбудовувати інфраструктуру підписали у серпні. Адже масштаби збитків внаслідок повномасштабного вторгнення росії − колосальні, і сьогодні чітко потрібно розуміти, скільки втрат в усіх сферах має Україна, який розмір прямих і непрямих збитків, чи повністю вони оцінені та підраховані. Незалежний аудиторський висновок, отриманий за міжнародними стандартами, в очах міжнародної спільноти значно підвищить довіру до цифр та фактів, представлених урядом.

На зустрічі з міністром Рахункового суду Бразилії Голова Рахункової палати порушив питання про якнайшвидше виключення счетной палати росії з Міжнародної організації вищих органів аудиту INTOSAI, яка об’єднує 196 повноправних членів. Також під час переговорів Валерій Пацкан ініціював повний бойкот російської делегації в офіційних заходах Конгресу INTOSAI в листопаді цього року в Бразилії.

«Моя позиція чітка: росії − країні-терористці не місце в поважних міжнародних організаціях. На моє прохання, одразу після повномасштабного вторгнення росії в Україну на початку березня керівник счетной палати росії був відсторонений від головування в INTOSAI. Виконання повноважень Президента було розподілене між Генсекретарем (ВОА Австрії) та Першим Віцепрезидентом INTOSAI (ВОА Бразилії). Виключення росії має стати наступним кроком»,  підкреслив Голова Рахункової палати.

Під час зустрічі з Головою Контактного комітету керівників вищих органів аудиту ЄС, Президентом Аудиторського суду Португальської Республіки Жозе Таваресом Валерій Пацкан наголосив на важливості включення Рахункової палати до мережі вищих органів аудиту країн-кандидатів та потенційних кандидатів у члени ЄС.

«Наша мета – регулярний обмін інформацією, розробка методології аудиту та професійна підготовка аудиторів. Фахівці Рахункової палати готові до скоординованої роботи в напрямках, що становлять спільний інтерес, зокрема в питаннях контролю коштів, що виділятимуться Євросоюзом на проєкти відбудови та розвитку України. Також вони готові проводити аудити макрофінансової допомоги, яка надається Україні з боку ЄС», − сказав він.

Валерій Пацкан висловив вдячність колегам із Португалії, Великої Британії, Бразилії та Туреччини за підтримку Рахункової палати та України загалом у протистоянні російській агресії.