Валерій Пацкан: Співпраця з Європейською палатою аудиторів - важливий крок на шляху до імплементації стандартів ЄС в діяльність Рахункової палати

28.09.2022 12:17

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан в Люксембурзі зустрівся з представниками Європейської палати аудиторів та обговорив питання подальшої співпраці. Європейська палата аудиторів є однією з семи незалежних інституцій ЄС, статус та повноваження якої щодо аудиту фондів ЄС закріплені в Угоді про Європейський Союз.

Зокрема, на зустрічі з Адміністративним комітетом Європейської палати аудиторів, до складу якого входять керівники всіх п’яти палат ЄПА, сторони зосередили увагу на питанні щодо контролю за ефективним використанням коштів Євросоюзу та інструментів його реалізації. Йдеться про 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни, які Україна отримає в терміновому порядку від ЄС. Відповідне рішення схвалено Європейською радою 20 вересня 2022 року. Ця фінансова допомога стане додатковим вагомим внеском у забезпечення економічної та фінансової стабільності України.

«Кошти спрямують на зміцнення економічної стійкості нашої країни, відновлення та забезпечення здатності погасити фінансові зобов’язання. Контроль за ефективністю використання коштів цієї допомоги здійснюватиме Європейська палата аудиторів. Мета – забезпечити захист фінансових інтересів Євросоюзу. Україна також має вжити дієві заходи для належного контролю та запобігти будь-якому шахрайству та корупції при використанні коштів європейців», - заявив Валерій Пацкан.

Він запевнив європейських колег, що Рахункова палата й надалі працюватиме для утвердження в Україні принципів прозорості, підзвітності та стійкості органів державної влади навіть в умовах воєнного стану.

Валерій Пацкан передав Президенту ЄПА та очільнику Адміністративного комітету Клаусу Хайнеру Лене відзнаку Голови Рахункової палати за вагомий внесок у розвиток співробітництва установ, яке за його президентства досягло найвищого рівня партнерства.

Крім цього Валерій Пацкан зустрівся і поспілкувався з членом Європейської палати аудиторів з питань інституційних зв'язків Рімантасом Саджіусом.

«П’ять спеціалістів Рахункової палати на сьогодні працюють в Європейській палаті аудиторів за нашої спільної домовленості з Президентом ЄПА паном Клаусом Хайнером Лене. Вони переймають практичний досвід роботи в межах бюджетної системи Європейського Союзу, беруть участь в аудитах фондів ЄС в якості членів аудиторських груп ЄПА», - зазначив Валерій Пацкан.

Рімантас Саджіус підкреслив, що такий рівень співпраці є безпрецедентним: «Зі сторони ЄПА – це свідчення готовності до тісного співробітництва, на рівні з країнами-членами ЄС», - заявив він.

Валерій Пацкан наголосив, що це важливий крок на шляху до імплементації стандартів Європейського Союзу в діяльність Рахункової палати та виконання критеріїв набуття Україною членства в ЄС.