Валерій Пацкан: Вищі органи аудиту України, Грузії, Азербайджану та Білорусі проведуть паралельний аудит щодо досягнення однієї з Цілей сталого розвитку – у сфері охорони здоров’я

11.07.2019 11:14

У Києві в жовтні буде даний старт проведенню паралельного міжнародного аудиту щодо виконання на національних рівнях однієї з Цілей сталого розвитку – у сфері охорони здоров’я. Аудит планується провести вищими органами аудиту України, Грузії, Білорусі та Азербайджану. Як повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан відповідна домовленість досягнута під час установчої зустрічі в Грузії для започаткування співробітництва між вищими органами аудиту країн Східного партнерства. Захід за участю керівників ВОА України, Грузії, Білорусі та Азербайджану відбувається в рамках реалізації проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) «Посилення спроможності вищих органів аудиту країн Східного партнерства здійснювати моніторинг досягнення цілей сталого розвитку Порядку денного ООН на період до 2030 року».

«Ми всі сьогодні маємо усвідомити, що як розвиток світової спільноти в цілому, так і добробут кожного з нас залежить від того, як ці цілі будуть досягатися на національному рівні, наскільки діяльність урядів в цьому напрямі буде результативною й ефективною. І новий глобальний проект, який об’єднає зусилля вищих органів аудиту щодо моніторингу і оцінювання діяльності урядів країн з досягнення Цілей сталого розвитку має цьому сприяти», − сказав Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати підкреслив, що основою діяльності вищих органів аудиту є проведення аудитів ефективності щодо питань ефективності виконання загальнодержавних програм. Минулого року Рахункова палата провела декілька аудитів, які співвідносять з Цілями сталого розвитку. Зокрема, перевірили як реалізовується Стратегія ліквідації бідності, використання й охорона державних земель сільгосппризначення, реформування регіональних систем охорони здоров’я, охорону й раціональне використання водних ресурсів. «Аудити таких окремих державних програм, надання чітких, конкретних рекомендацій та моніторинг їх реалізації сприяють підвищенню ефективності досягнення основних цілей сталого розвитку. Але не менш важливим є проведення всеохоплюючого аудиту діяльності уряду щодо його готовності та конкретних заходів з реалізації цілі сталого розвитку на національному рівні. Рахункова палата вже найближчим часом також планує дослідити прогрес Уряду України на шляху досягнення цілей сталого розвитку», − підкреслив Валерій Пацкан.

Він зауважив, що цього року група незалежних експертів в рамках Мережі рішень щодо сталого розвитку (Sustainable Development Solutions Network, SDSN) опублікувала Звіт про сталий розвиток. На основі результатів опитування регіональних й національних представництв, експертів, урядовців, даних різних міжнародних організацій, громадських організацій та дослідницьких центрів були надані дані щодо 162 країн світу. Серед них і Україна. «Висновки, на жаль, не тішать. Але це закономірний наслідок. Адже Україна 5 років страждає від військової агресії з боку Росії. За даними ООН за ці роки через військову агресію росіян в Україні загинуло майже 13 тисяч осіб, поранені майже 30 тисяч. Близько 1,5 мільйонів громадян стали вимушеними переселенцями. Знищені будинки, вивезене з території України устаткування з заводів і підприємств, колосальна шкода завдана екології! Окупація Донбасу та анексія Криму нанесли величезний, іноді непоправний збиток нашій країні!» − сказав Голова Рахункової палати.

Він зауважив, що на сьогодні відсутня чітка методологія і стандарти оцінки таких збитків і втрат серед країн, постраждалих від військових конфліктів. Саме тому, нагадав Валерій Пацкан, Рахункова палата ініціювала створення у рамках INTOSAI Спецгрупи з аудиту оцінювання нанесених збитків і втрат, а також використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів.

В рамках діяльності Спецгрупи вищі органи аудиту здійснюватимуть моніторинг зусиль країн, спрямованих на виконання Цілі «Сталий розвиток міст і громад» і Цілі «Мир, справедливість та сильні інститути».

«Сьогодні саме вищі органи аудиту можуть сприяти знаходженню балансу між задоволенням сучасних потреб людства і захистом інтересів майбутніх поколінь, а найголовніше – зміцненню миру, підвищення загального добробуту і благополуччя», − наголосив Валерій Пацкан.

В рамках зустрічі був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Рахунковою палатою Азербайджанської Республіки, Комітетом державного контролю Республіки Білорусь, Державним аудиторським офісом Грузії та Рахунковою палатою України. Сторони домовилися з урахуванням завдань та принципів Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) та Європейської організації Вищих органів аудиту (EUROSAI), а також Азіатської організації вищих органів аудиту (ASOSAI) розвивати співробітництво як на двосторонній, так і на багатосторонній основі.

Зокрема, відбуватиметься обмін досвідом у сфері методології та стандартизації державного зовнішнього аудиту (контролю), проводитимуться паралельні аудити, експертні та аналітичні заходи, здійснюватимуться спільні дослідницькі проекти тощо.