Валерій Пацкан: Цьогоріч Вищі органи аудиту України, Польщі та Словаччини розпочнуть спільний аудит щодо контролю за транскордонним перевезенням небезпечних відходів

07.03.2019 14:00

Вищі органи аудиту України, Польщі та Словаччини цього року розпочнуть спільний міжнародний аудит щодо контролю за транскордонним перевезенням небезпечних відходів відповідно до положень Базельської конвенції. Положення про співробітництво було підписане в Братиславі Головою Рахункової палати Валерієм Пацканом, Президентом Вищої палати контролю Республіки Польща Кшиштофом Квятковські та Президентом Вищого аудиторського офісу Словацької Республіки Каролем Мітріком.

Валерій Пацкан наголосив, що поводження з відходами – одна з найбільш гострих екологічних проблем. «Неналежне управління відходами, у тому числі небезпечними, стає серйозним джерелом забруднення повітря, ґрунтів, підземних вод, що негативно впливає на здоров'я населення. А їх неконтрольоване та нелегальне ввезення на територію країн завдає значних збитків та призводить до екологічних катастроф», – наголосив Валерій Пацкан. Голова Рахункової палати підкреслив, що за даними Мінекології в Україні на сьогодні накопичено понад 1,5 млрд. тонн небезпечних відходів, з яких 8,5 тис. тонн – заборонені до використання хімічні засоби. Він додав, що їх видалення та утилізація потребує переміщення як територією України, так і поза її межами і може мати певні ризики для навколишнього середовища і населення. «Ми усвідомлюємо глобальність проблеми, пов'язаної з відходами, а також необхідність відповідальності держав за екологічні наслідки своєї діяльності перед іншими державами. Тому і досягли згоди щодо необхідності проведення відповідного спільного міжнародного аудиту», – сказав Валерій Пацкан.

Він також нагадав, що у 2007 році Вищі органи аудиту України, Польщі та Словаччини вже проводили міжнародний аудит перевезення та видалення небезпечних відходів. В спільному документі за його результатами зазначалося, що система транскордонного перевезення відходів між країнами вимагає усунення порушень, що стосуються нагляду та аудиту. Тоді наголошувалося на необхідності посилення співпраці між органами влади та постачальниками послуг, відповідальними за транскордонне переміщення відходів. Крім того, йшлося про необхідність внесення змін до законодавства для деталізації зобов'язань окремих суб'єктів щодо доказів і нагляду за транспортуванням відходів, а також наголошувалося на потребі удосконалити обладнання прикордонної служби, що дозволить їй виявляти відходи.

Голова Рахункової палати підкреслив, що наразі виникала потреба перевірки виконання вищезазначених рекомендацій. Саме тому і була досягнута згода про проведення ще одного міжнародного аудиту. Контрольний захід проводитиметься в межах діяльності робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф. «Вищі органи аудиту України, Польщі та Словаччини ретельно вивчать, наскільки ефективно національні органи влади кожної країни дотримуються процедур щодо транскордонного переміщення відходів. І ми дамо об'єктивну оцінку ситуації, що склалася, а також рекомендації для запобігання можливому виникненню екологічних катастроф», – підкреслив Валерій Пацкан.

Довідка:

Базельська конвенція про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням 1989 року є однією з найглобальніших природоохоронних угод, учасниками якої на сьогодні є 187 країн світу та Європейський Союз. Вона має на меті встановлення суворого контролю за транскордонним перевезенням небезпечних та інших відходів для захисту здоров'я людей і навколишнього середовища від шкідливих наслідків, які можуть з'явитися в результаті утворення і використання цих відходів.