Валерій Пацкан: Держконтролер Ізраїлю підтримує ініціативу Рахункової палати щодо створення Спецгрупи ІNTOSAI з аудиту оцінювання збитків завданих військовими конфліктами

11.03.2019 14:00

Вищий орган фінансового аудиту Ізраїлю підтримує ініціативу Рахункової палати щодо створення в рамках Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) Спецгрупи з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів. І готовий ділитися своїми напрацюваннями з цього питання. Про це повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан після зустрічі в Єрусалимі з Державним контролером і омбудсменом Ізраїлю Йосефом Шапірою.

«Ізраїль, як і Україна, перебуває в умовах військового конфлікту і розуміє наскільки важко забезпечувати швидкий економічний розвиток країни в таких умовах. Так само, як і повноцінно підрахувати всі збитки, спричинені військовими діями, не маючи єдиних міжнародних стандартів. Тому, цілком логічним є те, що Ізраїль підтримує нашу ініціативу», – наголосив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

За його словами, Державний контролер Ізраїлю Йосеф Шапіра переконаний, що це питання актуальне на світовому рівні. «Більше того, Ізраїль проводив аудит в Секторі Гази щодо військових спецоперацій, витрат на закупівлю озброєння тощо. Тож ми домовились, що вони поділяться своїм досвідом з Рахунковою палатою», – зауважив Валерій Пацкан. Крім того, наголосив Валерій Пацкан, після створення Спецгрупи ізраїльські напрацювання можуть лягти в основу розробки методології і стандартів для проведення аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів.

 

Голова Рахункової палати також повідомив, що в Єрусалимі підписав Угоду про співробітництво з Державним контролером і омбудсменом Ізраїлю Йосефом Шапірою. «Відтепер Рахункова перейматиме і позитивний досвід Ізраїлю, зокрема щодо використання новітніх технологій та інновацій і проведення IT-аудитів. У цих сферах сьогодні Ізраїль посідає провідне місце у світі. І ми зацікавлені, щоб ізраїльські напрацювання були впроваджені в роботу Рахункової палати», – сказав Валерій Пацкан.

Як повідомлялося, Рахункова палата виступає з ініціативою в рамках Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) створити Спецгрупу з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів. Спецгрупа має розробити єдині міжнародні стандарти для проведення вищими органами аудиту двох заходів. Перший – аудит оцінювання збитків і втрат внаслідок військових дій. Другий – щодо ефективності використання коштів, які направляються на першочергові заходи з ліквідації наслідків військового втручання. Відповідну ініціативу минулого тижня в Києві Голова Рахункової палати презентував під час зустрічі з Послами іноземних держав, акредитованих в Україні. Ініціатива підтримана Міністерством закордонних справ України.