Представники 6 ВОА в Сербії обговорили роль інституцій у попередженні та ліквідації наслідків катастроф

06.11.2019 17:50

Вищі органи аудиту повинні надавати максимальну підтримку урядам країн для реалізації своєчасних і ефективних заходів з попередження та ліквідації наслідків катастроф. Про це йшлося під час семінару за участю представників 6 вищих органів аудиту − Албанії, Румунії, Польщі, Сербії, Туреччини та України, який відбувся в Белграді (Республіка Сербія).

Семінар організований у рамках діяльності Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф. Делегацію Рахункової палати України очолив член Рахункової палати Віктор Богун.

Учасники заходу відмічали, що катастрофічні повені, пожежі та урагани стали звичними для нашого життя і люди сприймають їх як неминуче. Водночас досі залишаються актуальними питання: чи можливо підготуватися до катастроф, хто має спрацювати на їх упередження та ефективно мінімізувати наслідки?

Як зазначила запрошений експерт проекту UNIDO, екологічний аудитор Олена Ткач, виникнення більшості природних катастроф в сучасному світі переважно пов’язано із змінами клімату і потребує відповідного врахування та своєчасного реагування, якісного управління ризиками.

Представники вищих органів аудиту ділилися власним досвідом та прикладами подолання катастроф у своїх країнах. Зокрема, аудитори Вищого аудиторського офісу Республіки Польща та Рахункової палати України навели вражаючі дані наслідків та втрат, спричинених повенями у цих країнах за останні роки.

Учасники семінару також обговорили роль та значення ВОА як незалежних органів у сприянні урядам країн вживати своєчасних і ефективних заходів для максимального зниження загроз населенню та економікам своїх держав.