Валерій Пацкан про держбюджет-2020: Невиконання плану видатків за 11 місяців - 101 млрд грн

04.12.2020 14:41

З кожним місяцем сума невиконання плану видатків загального фонду державного бюджету збільшується. За оперативними даними Казначейства, за 11 місяців видатки менше від плану на 101 млрд грн. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час засідання Комітету з питань бюджету, презентуючи Висновок про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у січні – вересні і коментуючи поточну ситуацію з виконанням бюджету.

"Дедалі менше оптимізму щодо проведення запланованих на 2020 рік видатків. З кожним місяцем сума невиконання плану видатків загального фонду збільшується. У січні – листопаді видатки на 101 млрд грн, або 10%, менші плану на звітний період", - зазначив Валерій Пацкан.

Валерій Пацкан підкреслив, що ситуація з використанням коштів Фонду COVID-19 ще гірша. "У травні – листопаді загалом не використано 23 млрд грн, або 36% плану на звітний період. І це в умовах, коли кожна копійка бюджетних коштів має працювати на подолання наслідків пандемії, — наголосив Голова Рахункової палати. - Зокрема не розпочато здійснення видатків за чотирма з 23-х бюджетних програм. Окрім цього, МОЗ здійснило видатків тільки на 7,4 млрд грн, або 44% із 16,6 млрд грн".

Що стосується доходів загального фонду, то, за оцінкою Рахункової палати, враховуючи надходження доходів державного бюджету у січні — листопаді, виконання плану на рік є реальним.

Крім того, Голова Рахункової палати зауважив, що зростає заборгованість за наданими Казначейством із єдиного казначейського рахунку позиками Пенсійному фонду на покриття тимчасових касових розривів для виплати пенсій і допомоги. Так, у січні -­­ листопаді надано 174 млрд грн позик, із яких не повернено 19 млрд грн. І збільшилися ризики неповернення цих позик до кінця 2020 року.

"Найбільшим викликом для виконання бюджету цього року є залучення державних запозичень. Саме їх недоотримання спричинило невиконання плану надходжень загального фонду у січні — листопаді на 141 млрд грн, — наголосив Валерій Пацкан. - Збільшилася заборгованість загального фонду перед єдиним казначейським рахунком до 43 млрд грн".

Він підкреслив, що для виконання плану державних запозичень до загального фонду у грудні необхідно отримати 176 млрд грн, або 28% плану на рік. "Це нереально. Так у листопаді від розміщення ОВДП надійшло лише 29 млрд грн, а від зовнішніх кредиторів – 0,3 млрд грн. При цьому, починаючи з серпня, зростає середньозважена дохідність внутрішніх запозичень як в національній, так і в іноземній валютах. А це позначиться на видатках на обслуговування державного боргу в наступних бюджетних періодах", - зазначив Голова Рахункової палати.

Щодо ситуації з державним боргом, то його обсяг продовжує зростати і досяг 2,1 трлн грн, а очікуваний обсяг витрат на його погашення у 2020 році, за оцінкою Рахункової палати, на 31 млрд грн перевищить план на рік.