Вищі органи аудиту країн Європи та Арабського світу обговорять у Києві ефективність боротьби зі зміною клімату

26.01.2022 18:00

У травні 2022 року в Україні відбудеться VI Міжнародна спільна конференція EUROSAI-ARABOSAI «Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками».

Відповідний проєкт постанови ухвалений Верховною Радою України.

Ініціатор проведення конференції - Рахункова палата. До участі в заході будуть запрошені представники вищих органів аудиту 73-х країн Європи та Арабського світу.

«Наша країна вперше за 30 років своєї незалежності прийматиме міжнародний захід такого високого рівня за участі вищих органів аудиту. І те, що ініціатива Рахункової палати щодо проведення саме в Україні цієї конференції підтримана Керівними радами EUROSAI та ARABOSAI, свідчить про високий авторитет та підтримку нашої держави міжнародною спільнотою», - наголосив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Він підкреслив, що питання боротьби зі зміною клімату та захисту навколишнього природного середовища є пріоритетом у порядку денному внутрішньої і зовнішньої політики багатьох країн. І наша держава - не виключення, адже Президент України Володимир Зеленський на загальних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН запевнив, що Україна посилить свою участь у глобальній боротьбі зі зміною клімату. А на Конференції ООН з питань зміни клімату COP26 у Глазго наприкінці 2021 року наголошувалося на важливості рекомендацій вищих органів аудиту в реалізації політики боротьби зі зміною клімату.

«Наша мета – це обмін досвідом між ВОА європейських та арабських країн щодо основних проблемних питань зміни клімату. Ми маємо спільно працювати над тим, щоб наші рекомендації органам виконавчої влади підвищили ефективність державних політик щодо боротьби із наслідками кліматичних змін. Адже це проблеми, з якими зіштовхується кожна країна. І, попри всі виклики, які сьогодні стоять перед Україною, Рахункова палата докладе всіх зусиль, щоб провести на належному рівні конференцію та напрацювати з нашими колегами спільні підходи», - додав Валерій Пацкан.

Проведення міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту (EUROSAI) та Арабської організації вищих органів аудиту (ARABOSAI) заплановане 17-19 травня в Києві.

 Рахункова палата з 1999 року є членом Європейської організації вищих органів аудиту (EUROSAI), однієї із 7-ми регіональних організацій, утворених в складі Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI). До складу INTOSAI входять 196 повноправних членів.