Рахункова палата планує провести міжнародні аудити щодо запобігання та ліквідації наслідків землетрусів і пожеж

28.01.2022 09:00

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, яку очолює Рахункова палата, затвердила Стратегічний план діяльності на 2021–2024 роки. Зокрема у планах – провести міжнародні координовані аудити щодо запобігання та ліквідації наслідків землетрусів, пожеж і готовності урядів до природних та техногенних катастроф.

Про це йдеться у звіті про діяльність робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, за 2021 рік. Відповідальний за підготовку звіту – член Рахункової палати Віктор Богун.

У документі зазначається, що діяльність робочої групи сприяє підвищенню потенціалу, об’єднанню та координації зусиль європейських ВОА для сприяння національним урядам у розробці дієвих і ефективних інструментів попередження та ліквідації наслідків катастроф.

У листопаді 2021 року відбулося VII засідання робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, в онлайн-форматі. Захід об’єднав 49 учасників з ВОА 16 країн. На засіданні представники ВОА Польщі презентували результати міжнародного координованого аудиту "Транскордонне перевезення відходів у світлі положень Базельської конвенції" за участі ВОА України, Польщі та Словаччини. Цей аудит особливо актуальний, зважаючи на поширення пандемії COVID-19, коли в більшості країн у значних обсягах накопичуються відходи, утворені із засобів індивідуального захисту, які мають бути утилізовані як небезпечні. Спільний звіт схвалений рішенням Рахункової палати наприкінці червня 2021 року та через місяць підписаний ВОА-учасниками.

Заходи, на яких планується сфокусувати діяльність робочої групи EUROSAI у 2022 році: навчальний семінар щодо міжнародного координованого аудиту на тему попередження і ліквідації наслідків пожеж; VIII щорічне засідання робочої групи та семінар; актуалізація та підготовка проєктів спільних положень про проведення міжнародних координованих аудитів щодо попередження та ліквідації наслідків пожеж і землетрусів.

Головними ж аспектами Стратегічного плану діяльності робочої групи на найближчі три роки є не лише продовження роботи в напрямку проведення аудитів готовності урядів до природних та техногенних катастроф, обміну досвідом між аудиторами та організації інших спільних заходів, але й:

  • підвищення  рівня публічності роботи;

  • активна популяризація результатів діяльності Робочої групи шляхом створення окремого вебсайту Робочої групи та інформаційної сторінки Робочої групи у соціальних мережах;

  • розширення кола користувачів результатами її напрацювань та кількості ВОА, зацікавлених брати участь у її діяльності;

  • розгляд можливості більш тісної співпраці з іншими робочими групами EUROSAI та INTOSAI з метою привернення загальної уваги до поточних загроз катастроф; 

  • необхідність активізації діяльності Робочої групи EUROSAI, зокрема в напрямі розширення співпраці з неурядовими організаціями та експертами;

та, безумовно, забезпечення прозорості та ефективності виконання заходів, що реалізуються в рамках Робочої групи.

Звіт буде опублікований на офіційному вебсайті Рахункової палати.

 

Довідково:

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, створена у 2014 році згідно з резолюцією IX Конгресу EUROSAI. Протягом усього періоду групу очолює Рахункова палата України.

З 2021 року до складу робочої групи входять 20 вищих органів аудиту.