Валерій Пацкан: Рахункова палата має отримати статус спостерігача в Контактному комітеті вищих органів аудиту країн ЄС

04.05.2022 10:04

Рахункова палата має отримати статус спостерігача в Контактному комітеті вищих органів аудиту країн ЄС та увійти до Європейської палати аудиторів. Про це у відеозверненні до керівників вищих органів аудиту – членів Контактного комітету Європейського Союзу заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

«Зважаючи на інтенсивний процес євроінтеграції України, я звертаюсь до всіх шановних членів Контактного комітету ЄС включити Рахункову палату до мережі кандидатів вищих органів аудиту та потенційних кандидатів у члени ЄС та надати нам право участі у засіданнях Контактного Комітету ЄС в якості спостерігача. Ми з усією відповідальністю ставимося до цього статусу. Рахункова палата повинна стати 28-м членом Європейської палати аудиторів», - сказав Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати підкреслив, що Україна вірить у те, що час, коли ми зможемо почати відбудову, настане вже незабаром, і наші партнери також будуть з нами на цьому тривалому, але успішному шляху. Він наголосив, що українці об'єдналися, і багато з нас вірять, що після війни Україна буде іншою. «Це унікальна можливість трансформувати інституції в Україні. Саме тому відповідь ЄС щодо заявки України про отримання членства в ЄС, поданої Президентом України 28 лютого, є важливим сигналом для нашого суспільства. Запитальник, переданий Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн 8 квітня 2022 року на зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським, вже опрацьований органами влади України, зокрема Рахунковою палатою», - наголосив Валерій Пацкан.

За його словами, швидка процедура розгляду заявки дозволить нам якнайшвидше розпочати інтеграційні процеси та спільну реконструкцію нової України. «І нам усім важливо, аби неоціненна допомога, що надходитиме Україні після нашої перемоги, адмініструвалась у повній відповідності до політики і процедур ЄС та міжнародних стандартів прозорості і підзвітності», - додав він.

Валерій Пацкан зауважив, що Рахункова палата є важливим органом та елементом системи управління публічними фінансами та ефективним інструментом парламентського контролю, що наразі адаптує свою діяльність у відповідність з INTOSAI та кращими європейськими практиками. Він закликав колег з вищих органів аудиту ділитись з Рахунковою палатою існуючими практиками аудиту програм та фондів, спрямованих на інфраструктурні проєкти, а також іншим досвідом участі ВОА у післяконфліктній стабілізації економіки.

Валерій Пацкан також розповів, що відповідний статус дозволить нам ефективніше розуміти систему та роботу структурних фондів ЄС та мати якісний взаємозв’язок двох фінансових систем – України та ЄС.

Контактний комітет координує взаємодію вищих органів аудиту країн членів ЄС з Європейською палатою аудиторів, а та, в свою чергу, забезпечує аудит видатків та надходжень бюджету Євросоюзу. ЄПА також перевіряє доходи і видатки усіх органів, відомств або агенцій, створених ЄС. Співпраця вищих органів аудиту країн ЄС та Палати відбувається саме в рамках Контактного комітету. На практиці - це майданчик для обговорення усіх найактуальніших питань публічних фінансів ЄС. Повноправні члени Комітету - лише ВОА держав - членів ЄС. Вищі органи аудиту країн потенційних кандидатів та кандидатів у члени ЄС можуть запрошуватись до роботи як спостерігачі. Вони також залучаються до відповідної мережі ВОА — країн потенційних кандидатів в ЄС та спеціальної робочої групи, створеної для них. «Україна розраховує стати кандидатом у члени ЄС вже влітку. Тому логічно, що Рахункова палата прагне отримати статус спостерігача в Контактному комітеті. А згодом стати членом Європейської палати аудиторів. Розраховуємо на позитивне рішення!» – додав Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати подякував очільнику Європейської палати аудиторів Клаусу-Хайнеру Лєне, що той підтримав його заклик щодо припинення будь-яких відносин та контактів з вищим органом аудиту держави агресора - росією та звернувся від імені Контактного комітету Європейського Союзу до Генерального секретаря INTOSAI. Окрему подяку він адресував членам Контактного комітету Євросоюзу, які є членами Керівної ради EUROSAI (Велика Британія, Іспанія, Латвія, Литва, Польща, Чехія) за схвалення Заяви стосовно подій, що відбуваються в Україні. Також велику вдячність Валерій Пацкан висловив Генеральному секретарю INTOSAI Маргіт Кракер за її чітку позицію щодо неможливості головування представником країни-агресора росії у цій поважній організації.