Валерій Пацкан: Рахункова палата братиме участь в роботі Контактного Комітету вищих органів аудиту країн ЄС

26.05.2022 16:15

Рахункова палата братиме участь в роботі Контактного Комітету вищих органів аудиту країн Європейського Союзу. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Він зауважив, що таке запрошення йому надійшло від чинного та майбутнього Президентів Контактного Комітету - Президента Європейської палати аудиторів Клауса-Гайнера Лене та Президента Португальського Суду аудиторів Хосе Тавареша під час зустрічі в Празі.

“На початку травня я звернувся до членів Контактного Комітету з проханням надати Рахунковій палаті відповідну можливість, і вже отримав відповідь. Це вкрай важливо для України, оскільки дозволить нам ефективніше розуміти систему та роботу структурних фондів ЄС та мати якісний взаємозв'язок двох фінансових систем – України та ЄС”, - зазначив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати зауважив, що взаємодію вищих органів аудиту країн-членів ЄС з Європейською палатою аудиторів координує саме Контактний Комітет. Європейська палата аудиторів проводить аудит видатків та надходжень бюджету Євросоюзу, перевіряє доходи і видатки усіх органів, відомств або агенцій, створених ЄС.

Повноправні члени Комітету - лише ВОА держав - членів ЄС. Вищі органи аудиту країн потенційних кандидатів та кандидатів у члени ЄС можуть запрошуватись до роботи як спостерігачі.

“Україна розраховує стати кандидатом у члени ЄС вже влітку. Тому бажання Рахункової палати брати участь в роботі Контактного Комітету цілком логічне. Рахункова палата однією з перших серед органів державної влади долучена до співпраці з європейськими інституціями, де передбачалося співробітництво лише країн-членів ЄС. Пан Лене також запропонував використовувати майданчик Контактного Комітету для просування та обговорення методології аудиту щодо оцінювання збитків, завданих військовою агресією росії. Мої колеги також запевнили мене у всебічній підтримці Рахункової палати та України загалом”, - резюмував Валерій Пацкан.