Валерій Пацкан: Виконання держбюджету залежатиме від подальшої підтримки міжнародних фінансових організацій і країн-партнерів

21.06.2022 10:30

Виконання цьогорічного державного бюджету буде залежати насамперед від подальшої підтримки міжнародних фінансових організацій і країн-партнерів. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи Висновок про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2022 рік у першому кварталі.

Він зауважив, що економіка України на початку 2022 року продовжувала зростати, відновлюючись після періоду пандемії COVID-19. Проте широкомасштабне вторгнення росії призвело до значного погіршення основних макроекономічних показників України.

Голова Рахункової палати зауважив, що в умовах воєнного стану були внесені зміни до податкового та митного законодавства, спрямовані на відновлення і стимулювання діяльності суб’єктів господарювання та спрощення адміністрування податків, що зменшують доходи державного бюджету. Крім того, зміни до Бюджетного кодексу надали Уряду більше можливостей для проведення видатків на національну безпеку й оборону держави.

“За підсумками першого кварталу є і позитив. Так, доходи загального фонду державного бюджету перевиконані на 28,6 млрд грн, або 11 %. Цього вдалося досягнути за рахунок дострокового перерахування до держбюджету 32,5 млрд грн дивідендів від суб’єктів господарювання державного сектору економіки та державних банків і надходження 18,8 млрд грн коштів від НБУ”, - зазначив
Валерій Пацкан.

Крім того, додав Голова Рахункової палати, до держбюджету надійшло 3,6 млрд грн грантів (дарунків) від ЄС, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ. Частка цих надходжень становила 0,8 % усіх ресурсів загального фонду державного бюджету.

Також Валерій Пацкан зауважив, що Уряд скористався в березні правом і ухвалив рішення про скорочення видатків і обсягів кредитування на 2022 рік за бюджетними програмами головних розпорядників на суму 91 млрд грн та спрямував їх до резервного фонду держбюджету на підвищення обороноздатності держави.

Голова Рахункової палати наголосив, що фінансова підтримка військових та незахищених верств населення – один з пріоритетів влади під час війни. Так, в січні – березні Кабмін виділив із резервного фонду держбюджету 94 млрд грн, із них у березні – 72,3 млрд грн, для забезпечення захисту держави і надання матеріальної допомоги окремим категоріям громадян в умовах воєнного стану.