Делегація Рахункової палати взяла участь у Конференції Young EUROSAI у Стокгольмі

16.09.2022 17:00

Делегація Рахункової палати взяла участь у Конференції Young EUROSAI, яка тривала у Стокгольмі 12-15 вересня і об’єднала 74 представника вищих органів аудиту з 36 країн. 

Основна тема конференції – експериментальна культура, адже у суспільстві, яке швидко змінюється, важливо, аби ВОА шукали нові методи та способи роботи, щоб залишатися актуальними і ефективними.

Серед тем, які обговорювались: здійснення аудитів під час COVID-19; якими будуть аудити майбутнього, враховуючи швидкий технологічний прогрес і зміни в усіх сферах; персональний розвиток аудиторів; боротьба зі стресом; використання візуалізації в аудитах та ін.

У своїх промовах доповідачі наголошували, що аудитор сьогодні має бути допитливим, відкритим, зокрема для нових ідей, нестандартно мислити, не боятись робити помилки, довіряти колегам, вміло застосовувати сучасні технології. А також виокремили причини, які часто заважають фахівцям мислити нестандартно і знаходити нові підходи в роботі. Серед них: забагато контролю й стресу, мало часу й відсутність довіри з боку керівництва/колег.

У рамках Конференції з делегатами зустрілась і поспілкувалась Генеральна аудиторка ВОА Швеції Хелена Ліндберг. Вона поділилась своїм баченням лідерства та експериментальної культури в вищих органах аудиту.

За її словами, бути лідером - це зокрема постійно взаємодіяти і спілкуватися з людьми. "Щомісяця ми збираємось усім колективом не лише для інформування про те, що відбувається в нашому ВОА, а перш за все для взаємодії й діалогу. Ми ділимось ідеями. Вкрай важливо - вміти слухати", - розповіла пані Ліндберг.

Щодо впровадження експериментальної культури, Генеральна аудиторка Швеції зазначила: "Ми тільки на початку цього шляху. Пандемія змусила нас розвивати нові методи і справді оцінити, що значить для нас діджиталізація".

Після виступу українська делегація поспілкувалась з Хеленою Ліндберг і передала їй вітання й сувеніри на згадку від Голови Рахункової палати Валерія Пацкана. 

У Стокгольмі учасники конференції також зустрілись з Головою парламенту Швеції Андреасом Норленом. Під час своєї промови спікер Риксдагу окремо привітав представників від України, неодноразово згадував про війну та запевнив, що Швеція разом з іншими країнами-партнерами й надалі підтримуватиме Україну задля якнайшвидшого настання миру.

Після промови представники Рахункової палати поспілкувались зі Спікером парламенту Швеції і подякували йому та всьому шведському народові за фінансову й військову підтримку України. На згадку українська делегація подарувала Андреасу Норлену сувенірну монету Рахункової палати та поштову марку з відомим собакою-розміновувачем Патроном.

Young EUROSAI у Стокгольмі організована Національним аудиторським офісом Швеції.

Рахункову палату на Конференції представляли начальник відділу зв’язків зі ЗМІ (пресслужба) управління інформаційної політики Анна Ященко, головний спеціаліст відділу контролю природоохоронної діяльності департаменту контролю з питань АПК, використання природних ресурсів та охорони навколишнього середовища Анна Козлова і головний спеціаліст відділу правового супроводу діяльності Рахункової палати юридичного департаменту Софія Костицька.

Довідково. EUROSAI - європейська організація вищих органів аудиту, яка на сьогодні об'єднує 51 ВОА (50 ВОА країн Європи і Європейський суд аудиторів). Конференція Young EUROSAI проводиться раз на два роки для вищих органів аудиту Європи, починаючи з 2013 року. Це нагода для молодих аудиторів поділитися ідеями, обмінятися досвідом та шукати відповіді на виклики, які постають перед ВОА.