Валерій Пацкан: Наступного року на обслуговування держборгу спрямовуватиметься кожна четверта гривня доходів

07.10.2022 12:57

Наступного року на обслуговування державного боргу спрямовуватиметься кожна четверта гривня доходів бюджету.  Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи у Верховній Раді Висновки за результатами експертизи проєкту Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

«Україна сплачує занадто високу ціну за повномасштабну війну, яку розв’язала росія. Йдеться і про людські втрати, і втрати економічні. В цій ситуації зростання боргу є цілком зрозумілим – країні треба виживати»,  наголосив Валерій Пацкан.

Він додав, що державний борг зросте вдвічі, порівняно з наявним, станом на 31.08.22  до 6,4 трлн гривень. Валерій Пацкан зауважив, що є низка факторів, які можуть вплинути на ще більше зростання держборгу. Зокрема, йдеться про понадплановий випуск ОВДП для фінансування військових видатків;  неотримання коштів від приватизації та заміна їх державними запозиченнями; знецінення гривні.

Голова Рахункової палати підкреслив, що з метою фінансування дефіциту бюджету в наступному році уряд прогнозує залучити 1,7 трлн грн від державних запозичень. Він додав, що це 56% усіх фінансових ресурсів державного бюджету. «95% запозичень планується здійснити на зовнішньому ринку. У першу чергу це кошти МВФ  633 млрд грн та уряду США з іншими офіційними кредиторами 576 млрд грн»,  зауважив Валерій Пацкан. За його словами, це означає, що запозичення будуть здійснюватися під менші відсотки і на довші період, а здійснення передбачених витрат залежатиме від продовження співробітництва із міжнародними фінансовими організаціями й іншими кредиторами. «Бюджет приймається в умовах війни і його фінансування має бути безперебійним, а видатки  ефективними. Всі соціальні та військові виплати мають забезпечуватися в повному обсязі. Тому ми розраховуємо, що допомога донорів буде стабільною та постійною»,  підкреслив Валерій Пацкан.