Валерій Пацкан: Наступного року місцеві бюджети отримають три нові трансферти, вкрай актуальні під час війни

07.10.2022 15:01

Наступного року місцеві бюджети отримають три нові трансферти з державного бюджету, які вкрай актуальні під час війни. Зокрема, на підтримку самоврядування на деокупованих територіях, облаштування безпечних умов у школах і придбання шкільних автобусів.

Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи у Верховній Раді Висновки за результатами експертизи проєкту Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

Він зауважив, що, порівняно із затвердженими, видатки на надання трансфертів з державного бюджету місцевим у 2023 році зменшені на 13,5% і становлять 182 млрд грн. «Але Уряд передбачив надання трьох нових трансфертів, актуальних під час війни. Зокрема, 24 млрд грн виділятимуться як додаткова дотація на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що постраждали через війну. Передбачені кошти на облаштування безпечних умов у школах  1,5 млрд грн та на придбання шкільних автобусів – 1 млрд грн»,  наголосив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати підкреслив, що бюджет 2023  це бюджет війни, і відсутність повної поточної статистичної інформації, високий ступінь невизначеності щодо тривалості та наслідків російської агресії вкрай ускладнили як прогноз основних показників бюджету-2023, так і їх оцінку. За його словами, наслідком війни стало зменшення основних показників бюджету: доходів, видатків, реальних соціальних стандартів, і водночас зростання державних запозичень і дефіциту бюджету.

«В умовах війни безумовним пріоритетом є фінансування національної безпеки й оборони країни. Порівняно із затвердженими на поточний рік, видатки збільшені на 244 млрд грн, або 28%. Загалом на цю сферу передбачено 1,1 трлн грн, або 85% доходів. З них 355 млрд грн буде спрямовано на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння»,  наголосив Валерій Пацкан.

Ще один пріоритет, додав він,   соціальний захист і соціальне забезпечення українців. На ці цілі передбачено 409 млрд грн (16% загального обсягу видатків державного бюджету).

Голова Рахункової палати також розповів, що новаціями бюджету 2023 є фіксація соціальних стандартів на рівні 2022 року та об’єднання бюджетних програм. «Це дозволило оптимізувати видатки на соцзахист, і, як наслідок, збільшити на 10 млрд грн видатки на виплату допомоги внутрішньо переміщеним особам на проживання»,  додав він.

Крім того, наголосив Валерій Пацкан, позитивно, що проєкт розроблений на основі чинного податкового законодавства, що забезпечує принцип стабільності. «Але, за оцінкою Рахункової палати, є ризики недосягнення прогнозованого зростання надходжень ПДВ із ввезених на митну територію України товарів, ренти за користування надрами для видобування природного газу та недонадходження платежів від підприємств державного сектору економіки»,  резюмував Голова Рахункової палати.