Рахункова палата у рамках робочої групи EUROSAI розпочне розробку керівництва з аудиту оцінювання збитків, завданих внаслідок збройних конфліктів міжнародного характеру/збройних агресій

30.01.2023 09:00

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, яку очолює Рахункова палата, у 2023 році розпочне роботу над розробкою універсального керівництва з аудиту оцінювання збитків, завданих внаслідок збройних конфліктів міжнародного характеру/збройних агресій, а також над практичними рекомендаціями щодо проведення аудитів оцінки ймовірних збитків та мінімізації негативних наслідків катастроф.

Про це йдеться у Звіті про діяльність робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, за 2022 рік. Відповідальний за підготовку Звіту – член Рахункової палати Віктор Богун.

Протягом 2022 року робоча група реалізовувала заходи, спрямовані на виконання стратегічного плану діяльності групи на 2021–2024 роки. Через обмеження, пов’язані з COVID–19, та повномасштабну війну в Україні формат діяльності робочої групи був змінений на онлайн. 

Так, у рамках реалізації стратегічної цілі 2 «Мобілізація зусиль ВОА, спрямованих на попередження виникнення катастроф і мінімізацію відповідних загроз» робоча група сфокусувала увагу на визначенні найактуальніших зон ризиків виникнення катастроф, необхідності розробки практичних рекомендацій, спрямованих на оцінку ймовірних втрат та мінімізацію їх негативних наслідків, та ініціюванні проведення аудитів у рамках моніторингу дій урядів, спрямованих на попередження природних катастроф.

З метою реалізації цієї цілі напрацьований проєкт спільного положення про співробітництво при проведенні міжнародного координованого аудиту збереження лісів від пожеж і проведена пленарна сесія щодо катастроф, викликаних форс-мажорними обставинами.

Результати діяльності робочої групи у 2022 році засвідчили: якщо з такими форс-мажорними обставинами, як природні явища, що мають стихійний характер, вищі органи аудиту неодноразово стикалися, то війна та пандемія COVID-19 – абсолютно нові теми в робочих планах ВОА та нові виклики для них.

Як наслідок, постала необхідність розробити керівництво з аудиту оцінювання збитків, завданих внаслідок збройних конфліктів міжнародного характеру/збройних агресій. Йдеться не тільки про Україну, а про розробку універсального керівництва з аудиту, яке могла б використовувати будь-яка держава, яка постраждала внаслідок війни.

Ще в планах групи – підготовка проєкту спільного положення про співробітництво при проведенні міжнародного координованого аудиту щодо готовності урядів до запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків.

Крім того, цьогоріч робоча група розпочне роботу щодо проведення міжнародного координованого аудиту збереження лісів від пожеж та підготовки спільного Звіту про його результати.

Звіт буде опублікований на офіційному вебсайті Рахункової палати.

 

Довідково:

Робоча група EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, створена у 2014 році згідно з резолюцією IX Конгресу EUROSAI. Протягом усього періоду групу очолює Рахункова палата України.

На початок 2022 року до складу робочої групи входили 20 вищих органів аудиту, проте в березні 2022 року Керівна рада EUROSAI за пропозицією Рахункової палати призупинила членство 2 ВОА – республіки білорусь та російської федерації.