На прискорення приватних інвестицій у сільське господарство в 2022 році спрямували понад 1,5 млрд грн

29.05.2023 09:00

У 2022 році на реалізацію проєкту “Програма “Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство” спрямували понад 1,5 млрд грн, з яких 1,4 млрд грн – аванс позики Світового банку, 62,5 млн грн – субвенція, розподілена в 2021 році на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій тергромад, майже 2,5 млн грн – видатки на формування та функціонування системи безоплатної допомоги.

Про це йдеться у Звіті про результати фінансового аудиту проєкту “Програма “Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство”. Відповідальний за проведення аудиту – член Рахункової палати Віктор Богун.

Через широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну виникла нагальна потреба у наданні фінансової державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам в умовах воєнного стану. Світовий банк у березні 2022 року на прохання Мінфіну збільшив суму авансу з 20 млн дол. США до 50 млн дол. США. Ці кошти спрямували на покращення ефективності та прозорості надання держпослуг аграріям, розвиток сільського господарства й забезпечення продовольчої безпеки України в умовах війни. При цьому Держпродспоживслужбі, Мінрегіону, Держгеокадастру та Мін’юсту як виконавцям Програми бюджетні призначення за загальним фондом держбюджету скоротили на 557 млн грн та спрямували до резервного фонду.

Аудитори Рахункової палати встановили, що до Угоди про позику були внесені зміни в частині реструктуризації Програми, у тому числі щодо оптимізації чинних індикаторів, введення нових та визначення нового виконавця – Мінфіну/Фонду розвитку підприємництва.

Посилаючись на внесені 28.03.2023 зміни до Угоди про позику, Рахункова палата констатувала: в 2022 році виконавці Програми використали кошти державного бюджету в усіх суттєвих аспектах з урахуванням керівних положень МБРР із закупівель та використання коштів, а також цілей, визначених Угодою про позику і законом про державний бюджет на 2022 рік. Фінансово-господарські операції проведені відповідно до вимог нормативно-правових актів, які регулюють використання бюджетних коштів.

У 2022 році в рамках кредитної програми 5-7-9 6 964 аграрії отримали від держави фінансову підтримку у сумі 3,5 млрд грн на посівну кампанію. Це свідчить про досягнення результату, прив’язаного до освоєння коштів Програми, а саме: «Щонайменше 4000 аграрних виробників отримали підтримку від держави у рамках кредитної програми 5-7-9 у 2022 році».

Фахівці Рахункової палати виявили, що станом на 1 січня 2023 року на рахунках місцевих бюджетів залишилися невикористаними 48,2 млн грн, які надали в рамках Програми: 37,8 млн грн на рахунках 18 обласних військових адміністрацій та 10,4 млн грн – 8 територіальних громад.

За результатами розгляду матеріалів фінансового аудиту проєкту “Програма “Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство” Рахункова палата вказала на окремі недоліки та надала низку рекомендацій, які стосуються фінансової звітності проєкту за 2022 рік.

Рішення та Звіт будуть опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.