Аналіз звіту Мінекономіки за 2022 рік: яка ситуація із системою публічних закупівель?

14.07.2023 08:27

Рахункова палата, проаналізувавши щорічний звіт Міністерства економіки щодо функціонування системи публічних закупівель, вкотре рекомендувала  розробити методику аналізу ефективності. Оскільки за відсутності такої методики фактично неможливе впровадження комплексного моніторингу щодо ефективності системи публічних закупівель, а, отже, і підготовки щорічних звітів, які б містили таку комплексну оцінку.

Про це йдеться у Звіті про результати аналізу щорічного звіту Міністерства економіки України, що містить аналіз функціонування системи публічних закупівель (щодо кількісних і вартісних показників закупівель у розрізі процедур і предметів закупівель, рівня конкуренції, кількості скарг) та узагальнену інформацію про результати здійснення контролю у сфері закупівель. Відповідальний за проведення контрольного заходу – член Рахункової палати Віктор Богун.

Стрімке та динамічне коригування порядку та умов у сфері публічних закупівель за поданням Мінекономіки як центрального органу виконавчої влади, відповідального за формування та реалізацію державної політики у сфері публічних закупівель, у 2022 році здійснювалося шляхом прийняття Урядом низки нормативно-правових актів. Оскільки такі коригування розраховані виключно на період дії воєнного стану та 90 днів після його припинення, модель публічних закупівель, запроваджена законом, фактично не зазнала змін.

З початку широкомасштабного вторгнення рф більшість закупівельних процедур в Україні проводили без електронної системи закупівель (ЕСЗ), але за умови оприлюднення відповідної документації після припинення дії воєнного стану. Отже, статистична інформація про здійснення закупівель в ЕСЗ за 2022 рік є неповною.

З метою стабілізації роботи ЕСЗ під час дії воєнного стану та виконання вимог нормативно-правових актів, які змінювали закупівельні процедури, у 2022 році в ЕСЗ запровадили новий вид закупівлі – «Відкриті торги з особливостями», що надало можливість не заповнювати поля ЕСЗ, які містять чутливу інформацію.

Згідно з рекомендаціями Рахункової палати, міністерство доповнило Звіт даними щодо стану виконання Угоди про асоціацію в частині публічних закупівель та Стратегії реформування системи публічних закупівель («дорожньої карти»), схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 № 175-р. Це додало повноти, актуальності та значущості звітним відомостям.

Щодо міжнародної діяльності Мінекономіки у 2022 році, то у Звіті йдеться про те, що під час роботи в Комітеті Світової організації торгівлі з державних закупівель міністерство ініціювало оприлюднення 15 країнами - учасницями Угоди про заснування Світової організації торгівлі заяви щодо відмови в співпраці з рф.

Водночас у Звіті Мінекономіки за 2022 рік залишаються прогалини щодо висвітлення результатів діяльності з підтримки українського бізнесу на міжнародних ринках. Так, у Звіті наводяться дані про оприлюднення довідкової інформації, яка роз’яснює українським підприємцям правила проведення тендерів у 14 країнах світу. Тим часом на вебпорталі Мінекономіки оприлюднена інформація щодо 18 країн, тоді як Угода про державні закупівлі охоплює 48 країн.

Звітні відомості про методологічне забезпечення здійснення публічних закупівель є доречними. Проте через недостатність інформації щодо актуальних питань, які набули суспільний резонанс, приведений обсяг даних не формує комплексного розуміння про стан методологічного реагування на наявні недоліки та порушення, які є наслідком недосконалості процедур закупівель.

Водночас актуальним є питання включення до наступних щорічних звітів відомостей про напрацювання правового підґрунтя для здійснення закупівель у надзвичайних ситуаціях на основі наявного досвіду закупівлі товарів, робіт та послуг в умовах запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також у воєнний час.

Система публічних закупівель у 2022 році характеризується зменшенням порівняно з 2021 роком активності замовників на 14% (близько 29 тис. суб'єктів) та майже на 50% обсягу закупівель (484 млрд грн), а також збільшенням на 30% кількості учасників (понад 242 тис. суб’єктів). До того ж у публічних закупівлях в Україні взяли участь понад 250 нерезидентів із 46 країн.

Крім того, стає більш популярним електронний каталог як зручний і швидкий інструмент закупівлі товарів: більше як 3,6 тис. замовників здійснили понад 14 тис. закупівель на 1,8 млрд гривень.

Аналіз засвідчив, що Звіт Мінекономіки не містить достатньої інформації про причини та наслідки внесення змін до договорів про закупівлю (понад 273 тис. змін), а також про обґрунтованість показника економії (20 млрд грн), який визначено як різницю між очікуваною вартістю закупівлі та найбільш економічно вигідною пропозицією.

Звітні дані щодо результатів контролю у сфері публічних закупівель у 2022 році акцентують увагу лише на фактах порушень, однак не відображають аналізу причин та наслідків порушень у сфері публічних закупівель, а також інформації про заходи, що спрямовані на їх запобігання та усунення.

Рішення та Звіт про результати аналізу будуть опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.