Рахункова палата та ДБР співпрацюватимуть у сфері виявлення фінансових правопорушень

31.01.2019 15:00

Рахункова палата та Державне бюро розслідувань співпрацюватимуть у сфері виявлення та попередження фінансових правопорушень. Відповідний Меморандум про співпрацю та обмін інформацією між двома державними інституціями підписали Голова Рахункової палати Валерій Пацкан та Директор Державного бюро розслідування Роман Труба.

Валерій Пацкан зауважив, що активізація співпраці з правоохоронцями є одним з пріоритетів для Рахункової палати. Він наголосив, що суспільство чекає не лише оприлюднення фактів про неефективне витрачання коштів, а і логічного завершення – покарання причетних до цього. «Державне бюро розслідувань поставило собі за мету притягати винних до відповідальності, незважаючи на їхні посади, зв'язки та ресурси. І в цьому Рахункова палата є союзником Бюро. Я послідовно відстоюю позицію, що всі ті, хто розбазарює державні кошти – кошти кожного з нас, має належним чином за це відповідати. І виключень ні для кого не може бути. Наше завдання – запобігти розкраданню державних коштів», – наголосив Валерій Пацкан.

 

Він також зауважив, що перший прецедент вже є. Рахункова палата направила цього тижня до ДБР матеріали щодо порушень, виявлених під час аудиту щодо реалізації проекту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей».

Зі свого боку Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба висловив переконання, що обидві інституції зацікавлені у повноцінній реалізації умов Меморандуму. За словами Романа Труби, відстоювати інтереси держави можливо лише спільними зусиллями всіх державних органів. «Я сподіваюся на плідну співпрацю та спільний результат, який ми досягнемо. Я впевнений, що Рахункова палата буде партнером у виконанні місії Бюро», – підкреслив Директор Бюро.

Мета Меморандуму – налагодження взаємодії і співпраці в межах компетенції двох державних органів та обмін інформацією під час реалізації наданих їм повноважень. Рахункова палата інформуватиме Державне бюро розслідувань про виявлені під час здійснення заходів державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту) ознаки підслідних кримінальних правопорушень. Зі свого боку Бюро невідкладно реагуватиме на такі повідомлення.

Сторони також проводитимуть спільну інформаційно-аналітичну діяльність для встановлення системних причин та умов проявів організованої злочинності та інших видів підслідних кримінальних правопорушень.

Валерій Пацкан також нагадав, що Рахункова палата, крім Державного бюро розслідувань, вже підписала Меморандум про співпрацю та обмін інформацією з Національним антикорупційним бюро. Наразі опрацьовуються угоди з іншими правоохоронними органами.