Протидія корупції через аудити: Рахункова палата бере участь у 17 засіданні Робочої групи INTOSAI

06.09.2024 15:52

Про внесок Рахункової палати у протидію корупції в Україні шляхом проведення аудитів та розкриття обставин, що містять ознаки корупційних правопорушень, а також про співпрацю інституції з правоохоронними та антикорупційними органами йшлося у виступі члена Рахункової палати Єлизавети Пушко-Цибуляк на 17 засіданні Робочої групи INTOSAI з питань боротьби із корупцією та відмиванням грошей.

 

Єлизавета Пушко-Цибуляк - відповідальна за аудити Рахункової палати, що проводяться за напрямами «Правоохоронна діяльність, антикорупційна діяльність та громадський порядок» та «Культура, наукова діяльність, духовний та фізичний розвиток». Презентуючи діяльність інституції перед міжнародною спільнотою Єлизавета Пушко-Цибуляк акцентувала увагу на інструментах, що їх використовує Рахункова палата у процесі проведення аудитів:

«Досліджуючи наявність антикорупційних програм, ми оцінюємо дії та заходи об’єктів контролю щодо виявлення ризиків, в тому числі корупційних, що можуть виникати у процесі їхньої діяльності. Встановивши факти з ознаками корупційних правопорушень невідкладно інформуємо правоохоронні та антикорупційні органи. Окрім цього ми проводимо контрольні заходи у спеціальних антикорупційних органах, оцінюємо ефективність та відповідність їхньої діяльності, також ідентифікуємо внутрішні ризики. З’ясовуємо чи вчасно і повно мірі антикорупційні органи реагують на сигнали та інформацію, яку надають їм представники громадськості та інші зацікавлені сторони», – зауважила вона.

Член Рахункової палати висловила вдячність Його Високоповажності Першому віцепрезиденту INTOSAI, Голові Робочої групи INTOSAI по боротьбі з корупцією та легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом (WGFACML), Президенту Державного офісу підзвітності Єгипту Мохамеду Аль-Файсалу Юсефу Раджабу та Його Високоповажності Президенту Державної аудиторської установи Об’єднаних Арабських Еміратів Хумаїду Обейду Абушібсу за запрошення та можливість участі України в даному заході.

Засідання в Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати) тривало з 3 до 5 вересня Від Рахункової палати у заході також взяв участь головний спеціаліст Департаменту контролю (аудиту) у сфері культури, науки, духовного та фізичного розвитку Юрій Погорелов.

Під час зустрічі члени вищих органів аудиту, що входять до робочої групи, обмінялися досвідом та думками щодо співпраці з громадянським суспільством та використання соціальних мереж у діяльності ВОА. Зокрема, підкреслили важливість інформування громадськості щодо посилення антикорупційних заходів, боротьби з відмиванням грошей та підтримки економічного середовища.

Також на полях заходу відбулася низка двосторонніх зустрічей представників Рахункової палати з учасниками заходу з інших країн. Зокрема - з Президентом ВОА Єгипту Мохамедом Аль-Файсалом Юсефом Раджабом обговорили можливу співпрацю між інституціями щодо аудитів у антикорупційній сфері. Президенту ВОА Єгипту передали лист-вітання від Голови Рахункової палати  з нагоди його призначення на цю посаду. Своєю чергою Мохамед Аль-Файсал Юсеф Раджаб висловив подяку та сподівання щодо активізації співпраці з ВОА України.

Також з представниками Національного аудиторського департаменту Малайзії  - обмінялися досвідом проведення аудиту в форматі «фокус-дослідження», а з фахівцями Рахункового суду Франції - обговорили проведення контрольних заходів у сфері державного фінансування статутної діяльності політичних партій.

 

Представники ВОА України також зустрілися з колегами з Офісу урядової підзвітності США (GAO), Рахункової палати Австрії, Вищого аудиторського офісу Чехії, Національного аудиторського офісу Танзанії, Державної аудиторської інституції Оману, Державного аудиторського офісу Королівства Таїланд, Рахункової палати Марокко. Під час зустрічей йшлося про можливість налагодження обміну досвідом щодо проведення фінансових аудитів та практичного застосування Керівництва (GUID) 9000 «Спільні аудити».

 

Також в рамках поїздки до ОАЕ Єлизавета Пушко-Цибуляк зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом України в ОАЕ Дмитром Сеніком. Обговорили плани щодо підписання меморандуму про співпрацю між ВОА України та ВОА Об’єднаних Арабських Еміратів.