Валерій Пацкан на форумі в Одесі: Рахункова палата готова допомогти ОТГ формувати бюджет і більш ефективно використовувати кошти

18.06.2019 17:10

Рахункова палата готова бути партнером для територіальних громад, щоби гроші на місцях використовувалися більш прозоро і ефективно, що сприятиме розбудові міст, містечок і селищ, розвитку інфраструктури та загалом соціально-економічному розвитку регіону. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час виступу на ХV Українському муніципальному форумі, що проходить в Одесі.

Він підкреслив, що питання децентралізації та посилення фінансової самостійності місцевих бюджетів є дуже важливим сьогодні. Адже сильні і успішні громади – запорука сильної держави.

Валерій Пацкан зауважив, що Рахункова палата у 2018 році провела 11 аудитів щодо ефективності надання і використання коштів державного бюджету в регіонах. І цього року аудитори проводять контрольні заходи з актуальних питань міжбюджетних відносин. Так, у 2019 році вже затверджено звіти про результати аудитів ефективності використання коштів субвенцій: на відшкодування вартості лікарських засобів (в межах програми «Доступні ліки») та на будівництво і ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Тривають аудити використання коштів субвенцій: на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад; на реформу системи охорони здоров'я у сільській місцевості; на забезпечення якісної та доступної освіти «Нова українська школа».

«Наші аудитори встановили низку проблемних питань бюджетного процесу, зокрема, що стосуються місцевих бюджетів. Так, результати аналізу структури доходів місцевих бюджетів у 2016–2018 роках засвідчили їх залежність значною мірою від трансфертів з державного бюджету (на 53–54%), що не співвідноситься із загальноєвропейськими тенденціями та нормами Європейської хартії місцевого самоврядування в частині свободи органів місцевого самоврядування проводити свою політику. Наприклад, у Франції частка трансфертів у доходах місцевих бюджетів – 23%, Швеції – 37%, Польщі – 29%», – зазначив Валерій Пацкан.

Тому для посилення фінансової спроможності місцевих бюджетів Рахункова палата рекомендувала Уряду: ініціювати внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу щодо передачі частини загальнодержавних податків або збільшення часток відрахувань окремих податків, які справляються на відповідній території.

Голова Рахункової палати наголосив, що системною проблемою бюджетного процесу та його ефективності є надходження трансфертів до місцевих бюджетів наприкінці бюджетного періоду, особливо на капітальні видатки. Так, у 2016 році 60 млрд грн або 31%, у 2017 році 74,8 млрд грн або 27%, у 2018 році 86,5 млрд грн або 33% від загального обсягу трансфертів було перераховано з державного до місцевих бюджетів у жовтні-грудні. «Недотримання термінів затвердження порядків та умов надання субвенцій гальмує процес і створює передумови для неосвоєння бюджетних коштів у відповідному бюджетному періоді. Принципова позиція Рахункової палати, на чому ми неодноразово наголошували у своїх висновках до проектів державного бюджету різних років, – максимальна кількість субвенцій має розподілятися в законі про державний бюджет при його затвердженні! Це дозволить пришвидшити процес надходження трансфертів до місцевих бюджетів, зробити його більш прозорим і спростити початок реалізації важливих капітальних проектів у громадах», – підкреслив Валерій Пацкан.

Він відзначив, що готовий захищати інтереси місцевих громад, але наголосив на тому, що використання фінансових ресурсів органами місцевого самоврядування має бути прозорим і ефективним. «Нам необхідно працювати в напрямку навчання представників місцевої влади, як ефективно заробляти та витрачати гроші. Рахункова палата в цьому питанні для всіх очільників територіальних громад надійний партнер, який хоче і може допомогти більше зробити для людей», – зазначив Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан зауважив, що Рахункова палата готова разом з міжнародними партнерами зробити пілотний проект для об'єднаних територіальних громад щодо місцевих бюджетів: як потрібно формувати бюджет і ефективно використовувати кошти. «Ефективне використання фінансів дозволяє більше будувати, модернізувати інфраструктуру та сприяє соціально-економічному розвитку регіону, – підкреслив Валерій Пацкан. – Я б хотів, щоб Рахункова палата стала вам помічником у вашій роботі. І я буду щасливий, якщо ми покажемо, що на місцях кошти використовуються прозоро і ефективно. Від цього виграють всі – і громада, і ви як керівники, і держава загалом».

Довідково:

Український муніципальний форум – це майданчик для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, подальшої децентралізації влади, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, реформування ЖКГ та ін.

Цього року учасниками XV Українського муніципального форуму стали близько 500 міських голів та керівників органів місцевого самоврядування, представники органів державної влади, закордонні партнери АМУ. У заході беруть участь голови громад, урядовці, експерти та представники міжнародних організацій. Відкрив Форум Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко.