Валерій Пацкан: За п'ять місяців недонадходження до загального фонду держбюджету становлять вже 50,2 млрд грн

19.06.2019 17:15

У результаті недонадходжень доходів, державних запозичень і коштів від приватизації державного майна план надходжень загального фонду держбюджету у січні-травні не виконано 50,2 млрд гривень. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан на засіданні Комітету з питань бюджету, презентуючи Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому кварталі та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році.

«В умовах нижчих, ніж передбачалося, темпів зростання економіки плановий показник доходів загального фонду на перший квартал не виконано на 16 млрд грн, або 8,2%. Невиконання доходів за січень–травень, якщо не враховувати понадпланові надходження від Національного банку, зросло до 27 млрд гривень», – зазначив Валерій Пацкан.

Він зауважив, що причини невиконання плану доходів різні, зокрема: відхилення окремих макропоказників від прогнозних, насамперед середнього офіційного курсу гривні до долара США; та завищення плану надходжень акцизного податку з вироблених в Україні тютюну і тютюнових виробів (при зростанні ставок податку на 20% план перевищує надходження за відповідний період попереднього року майже вдвічі). «На це, до речі, Рахункова палата звертала увагу ще у Висновках за результатами експертизи проекту бюджету на 2019 рік», – додав Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати також зазначив, що Міністерство фінансів, починаючи з січня, вносило зміни до затверджених показників фінансування державного бюджету. Це свідчить, насамперед, про недоліки планування і прорахунки при підготовці проекту державного бюджету на 2019 рік.

«Так, у першому кварталі збільшено річний план як державних запозичень, так і витрат на погашення боргу на 40 млрд грн, з них план на перший квартал – на 31,5 млрд гривень. Загалом, план на січень-березень цього року фінансування державного бюджету з усіх джерел не виконано на 26,5 млрд грн, або 18%, за рахунок недонадходжень від державних зовнішніх запозичень», – додав Голова Рахункової палати.

Він зауважив, що внаслідок розміщення днями євробондів на 1 млрд євро виконання плану державних зовнішніх запозичень дещо поліпшилося, водночас загострилася проблема із залученням внутрішніх запозичень. При цьому відкритим залишається питання вартості запозичень.

«Вже стало звичним значне невиконання плану надходжень від приватизації державного майна. У першому кварталі воно становило 5,9 млрд грн, або 97%. Це збільшує ризики ненадходження цих коштів у затверджених на 2019 рік обсягах. Провал великої приватизації не може бути компенсований успіхами малої, про які ми чуємо звідусіль», – наголосив Валерій Пацкан.

У результаті недонадходження доходів, державних запозичень і коштів від приватизації державного майна план надходжень загального фонду державного бюджету у січні-березні не виконано на 31,6 млрд грн, або 9,6%. За п'ять місяців недонадходження становлять вже 50,2 млрд гривень.

У січні-березні план видатків загального фонду державного бюджету не виконано на 21,1 млрд грн, або 8,8%, у січні–травні – на 34,4 млрд гривень.

Голова Рахункової палати також зауважив, що вкотре внаслідок неналежної організації бюджетного процесу Урядом не забезпечено дотримання вимог Бюджетного кодексу щодо термінів розроблення і затвердження порядків використання коштів за бюджетними програмами і паспортів бюджетних програм, а також розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку.

«Внаслідок, насамперед, низької виконавчої дисципліни учасників бюджетного процесу ці порушення вимог Бюджетного кодексу стали системними. Зокрема, у визначені терміни не затверджено 17 з 24-х порядків використання коштів за бюджетними програмами і дві третини паспортів бюджетних програм. І це при тому, що державний бюджет на 2019 рік ухвалено Верховною Радою ще в листопаді. А що тоді буде в наступному році з урахуванням великих ризиків несвоєчасного ухвалення державного бюджету на 2020 рік? До цього треба готуватися вже зараз», – резюмував Валерій Пацкан.