Валерій Пацкан: За 11 місяців план видатків загального фонду держбюджету не виконаний майже на 8%

13.12.2019 12:13

У січнілистопаді поточного року план видатків загального фонду державного бюджету не виконаний майже на 8%. І є ризик, що за підсумками року вони не будуть здійснені в запланованих обсягах, зважаючи на проблеми  з дохідною частиною. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання Державного бюджету України за 11 місяців 2019 року.

Зокрема, за словами Пацкана, видатки загального фонду за січень-листопад  менші від плану на 69,6 млрд грн (7,7%). При цьому, додав він, за більшістю бюджетних програм видатки менші плану через низьку виконавську дисципліну учасників бюджетного процесу.

Загалом, зауважив Голова Рахункової палати, за вказаний термін план надходжень загального фонду державного бюджету не виконано на 66,6 млрд грн (5,3%).

«Навіть із урахуванням зменшення визначеного у розписі планового показника на 9,8 млрд грн недонадходження доходів загального фонду державного бюджету становили 51 млрд гривень. За 11 місяців минулого року доходи також не були виконані. Але сума становила 11,3 млрд гривень»,  підкреслив Валерій Пацкан.

Зокрема, за січень-листопад 2019 року не виконано на 36,6 млрд грн (12,4%) план податку на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів; на 15,8 млрд (22,5%)  акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів.

«За оцінкою Рахункової палати, є значний ризик, що план доходів державного бюджету за підсумками року виконано не буде. А це, логічно, потягне за собою неможливість у запланованих обсягах здійснити видатки, зросте кредиторська заборгованість, видатки на погашення якої на 2020 рік не заплановано; буде відтерміновано завершення інвестиційних проєктів, і, як наслідок, збільшиться кількість об’єктів незавершеного будівництва і їх вартість»,  наголосив Валерій Пацкан.

Наразі, за рахунок зміцнення гривні на 8,7 млрд грн (7,1%), менші плану видатки на обслуговування державного боргу. Через усталену практику тривалого визначення та погодження МОЗ потреби у закупівлях медикаментів і лікарських засобів та перерахування коштів спеціалізованим організаціям, які здійснюють закупівлі за напрямами використання бюджетних коштів у кінці року, на 4 млрд грн (28,8%) менші видатки на медикаменти і перев’язувальні матеріали.

За 11 місяців цього року на 10 млрд грн (4,3%) менші видатки на трансферти органам державного управління інших рівнів. Основна причина  перерахування органами Казначейства субвенцій на виконання державних програм соціального захисту населення у межах фактичних зобов’язань місцевих бюджетів щодо надання пільг, субсидій і допомоги окремим категоріям громадян.

Голова Рахункової палати, зауважив, що місцевим бюджетам для надання пільг та житлових субсидій у січні–листопаді з державного бюджету надано субвенцію у сумі 21,5 млрд грн (99,8%) від плану.

При цьому станом на 1 листопада у двадцяти трьох областях і Києві за наданими пільгами та житловими субсидіями є прострочена кредиторська заборгованість у сумі 187,6 млн гривень. «Найбільша заборгованість у Львівській області – 47,4 млн грн, Запорізькій – 35,3 млн грн, Донецькій – 29,6 млн грн, Херсонській – 19,9 млн грн, Дніпропетровській – 17,7 млн грн та Чернігівській – 14,5 млн гривень. Це свідчення того, що фактична потреба з таких видатків за рахунок субвенції не забезпечена у повному обсязі»,  додав Валерій Пацкан.

У січні–листопаді цього року фінансування загального фонду державного бюджету здійснювалося насамперед за рахунок державних запозичень, які становили 384,2 млрд грн. Це більше плану на 0,6 млрд грн, або 0,2%.

При цьому план надходжень від приватизації державного майна не виконано на 14,9 млрд грн, або 96,6%.