Валерій Пацкан: У січні не здійснені видатки на 2,2 млрд грн через відсутність паспортів бюджетних програм

21.02.2020 15:33

Понад 40% паспортів бюджетних програм досі не затверджені. Внаслідок відсутності паспортів у січні не проведено видатків і не надано кредитів на 2,2 млрд гривень. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

«У цьому році граничний термін затвердження паспортів бюджетних програм – 17 лютого. До Державної казначейської служби України станом на 20.02.2020 не подано 198 із 486 паспортів бюджетних програм», – наголосив він.

Валерій Пацкан додав, що також збільшився ризик непроведення передбачених на лютий видатків і ненадання кредитів на 1,7 млрд гривень.

Він зазначив, що зокрема за бюджетними програмами Міністерства інфраструктури України не подано 92% паспортів, Міністерства культури, молоді та спорту України – 91%, Національної академії аграрних наук України – 75%, Міністерства освіти і науки України – 72%, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – 68%.

«Своєчасне прийняття закону про державний бюджет на 2020 рік не убезпечило від щорічного створення штучних проблем у бюджетному процесі. Знову Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів і головні розпорядники бюджетних коштів належно не організували підготовку документів, необхідних для початку проведення видатків, що призвело до порушення термінів їх затвердження», – заявив Валерій Пацкан.

В грудні минулого року Кабінет Міністрів України визначив 38 бюджетних програм, за якими мав затвердити нові порядки використання коштів. Відповідно до вимог Бюджетного кодексу України граничний термін їх затвердження 31 січня 2020 року.

«Станом на 17 лютого цього року затверджено лише 5 порядків використання коштів. За відсутності порядку неможливо розробити і затвердити паспорт бюджетної програми», – зазначив Голова Рахункової палати.