Валерій Пацкан: Контроль за використанням коштів Фонду боротьби з COVID-19 має бути жорстким, щоб мінімізувати ризики неефективного витрачання

15.04.2020 10:16

Використання коштів Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 має жорстко контролюватися, щоб уникнути значних ризиків їх неефективного витрачання. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

За словами Валерія Пацкана, вже сьогодні очевидно, що відбудеться зменшення видатків по більшості бюджетних програм державного бюджету та створений в його рамках вищевказаний Фонд. «Сума Фонду – майже 65 млрд грн. Рішення про виділення коштів з нього, у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам, приймається Урядом за погодженням з бюджетним комітету парламенту. Кошти – чималі і всі вони мають використовуватися ефективно», – сказав Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан нагадав, що кошти Фонду йтимуть на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів коронавірусу, додаткові доплати до заробітної плати медикам, доплати пенсіонерам, поповнення резервного фонду держбюджету тощо.

«Безумовно це дозволить Уряду оперативно приймати рішення про перерозподіл видатків та направлення їх на боротьбу з поширенням епідемії. Але фактично, в рамках державного бюджету створюється окрема державна програма, яка дублює низку бюджетних програм, які вже існують. Тому, контроль за використанням коштів має бути як ніколи прискіпливим та жорстким. І це – щоб уникнути ризиків неефективного використання цих коштів»,  – наголосив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати нагадав, що у 2008 році був створений Стабілізаційний фонд відповідно до Закону України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України». «Джерелами його наповнення були понадпланові надходження від приватизації державного майна і цільове розміщення державних цінних паперів. Тоді Рахункова палата здійснювала перевірку формування і використання коштів. І дійшла невтішних висновків про неефективність розподілу і використання коштів цього фонду. Тож ситуація не повинна повторюватися», – наголосив Валерій Пацкан.