Валерій Пацкан: Рахункова палата перевірить діяльність ЦВК після виборів

29.03.2019 09:02

Рахункова палата перевірить діяльність Центральної виборчої комісії після проведення виборів і Президента України, і народних депутатів України. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан в ефірі UA: Українське Радіо.

Він відзначив, що ЦВК протягом трьох місяців з дня опублікування результатів виборів має надавати Рахунковій палаті фінансові звіти про витрати коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України.

Коментуючи результати попередніх аудитів Рахункової палати діяльності ЦВК, Валерій Пацкан відзначив, що, наприклад, аудит ефективності використання коштів держбюджету Центральною виборчою комісією – у 2009-му та за І півріччя 2010 року показав, що загалом неефективно було використано 1,1 млн. грн., виділених на підготовку і проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року.

«Тоді понад встановлену норму було виготовлено майже 246 тис. виборчих бюлетенів (на суму 131,8 тис. грн). Понад потребу виготовлено 1373 виборчі скриньки (на суму 795,5 тис. грн)», – зазначив Голова Рахункової палати.

Відповідаючи на запитання, коли буде проведений відповідний аудит, Валерій Пацкан зауважив, що робити контрольний захід цього року між виборами – неефективно. «Після завершення всіх виборчих перегонів ми отримаємо від ЦВК необхідні документи і проведемо свій аудит та покажемо реальні цифри. Якщо у нас вибори до парламенту 26 жовтня, то такий аудит, напевне, буде проведений у першому кварталі 2020 року», – зазначив Валерій Пацкан.