Правоохоронні органи мають надати кваліфікацію діям посадовців Мінкультури через відсутність Держреєстру національного культурного надбання – Рахункова палата

29.04.2020 12:14

Міністерство культури України не сформувало Державний реєстр національного культурного надбання і не створило електронний ресурс культурної спадщини, що містить ознаки службової недбалості посадових осіб.

Про це йдеться в аудиті ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на загальне керівництво та управління у сфері культури. Відповідальний за проведення аудиту – член Рахункової палати Андрій Дідик.

Захід зовнішнього фінансового контролю охоплює 2017–2018 роки та 9 місяців 2019 року. Він засвідчив: Мінкультури не виконувало низку своїх повноважень, зокрема не сформувало Державний реєстр національного культурного надбання, що свідчить про службову недбалість з боку посадових осіб установи. Кваліфікацію їх діям мають надати правоохоронні органи.

План виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом передбачає створення електронного інформаційного ресурсу культурної спадщини та культурних цінностей. Фактично на сьогоднішній день такий ресурс відсутній, що також містить ознаки службової недбалості посадових осіб Міністерства культури України.

Окрім того, аудитори виявили незахищеність Державного реєстру нерухомих пам’яток. Він знаходиться у форматі Word, тому є загроза втратити інформацію. Цей Реєстр не є інформаційно-телекомунікаційною системою, і висновок комплексної системи захисту інформації для нього не передбачений. При цьому Мінкультури не вчиняє організаційних заходів, щоб врегулювати ведення і захист Реєстру.

Як засвідчив аудит, на організацію роботи Міністерства за бюджетною програмою «Загальне керівництво та управління у сфері культури» (1801010) в досліджуваний період відкрито асигнувань на 252 млн гривень. Видатки держоргану становили майже 227 млн грн.

У 2017–2018 роках та 9 місяців 2019 року Мінкультури без підтверджуючих економічних обґрунтувань сформувало бюджетні запити на 345 млн грн.

Рахункова палата також зафіксувала порушення закону «Про публічні закупівлі» на 4,2 млн грн при закупівлі робіт з капітального ремонту приміщень із заміною віконних блоків у 2018 році в будівлі Міністерства по вул. Івана Франка, 19 в м. Києві. За висновком аудиторів, відповідні дії посадовців Міністерства містять ознаки службової недбалості.

Порушення ще на 3,9 млн грн допущені через виплату заробітної плати співробітникам управлінь та директоратів Міністерства культури, повноваження і функції яких дублювалися.

Окрім того, Міністерство повернуло в держбюджет 19,3 млн грн, що свідчить про неефективне управління бюджетними коштами.

Рахункова палата надає низку рекомендацій Міністерству культури, молоді та спорту України для усунення виявлених порушень. Поміж тим, вищий орган аудиту повідомить Національну поліцію України про ознаки службової недбалості в діях посадових осіб Міністерства культури України.

Звіт та рішення опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.