Голова Рахункової палати Валерій Пацкан назвав низку проблем у виконанні Держбюджету-2019, які актуальні сьогодні

04.06.2020 09:00

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан назвав низку проблем у виконанні Держбюджету-2019, які в сьогоднішніх умовах стали ще більш актуальними, під час засідання Комітету Верховної Ради з питань бюджету, на якому розглядався звіт Кабінету Міністрів про виконання закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Валерій Пацкан зазначив, що у 2019 році державний бюджет виконувався в умовах уповільнення зростання реального ВВП і рецесії в промисловості. В поточному році ці негативні тенденції тільки поглибилися.

 «Необхідно поліпшувати якість прогнозу основних макропоказників економічного і соціального розвитку України, які враховуються при затвердженні державного бюджету. За оцінкою Рахункової палати, низька якість макроекономічного прогнозу призвела до недонадходження 43 млрд грн запланованих на 2019 рік доходів», - наголосив Валерій Пацкан.

Він також зауважив, що одвічною проблемою є велика кількість змін до закону про державний бюджет, рішень про перерозподіл бюджетних призначень між окремими бюджетними програмами, змін до розпису загального фонду державного бюджету, що свідчить про неналежну якість планування.

Поганою традицією стала мобілізація наприкінці року додаткових надходжень, що збільшує ризики невиконання бюджету в наступному році, зазначив Голова Рахункової палати.

«Так, негативно вплинула на виконання у першому кварталі державного бюджету на 2020 рік мобілізація в грудні 2019 року до державного бюджету коштів за рахунок: додаткового надходження за рішеннями Уряду 4 млрд грн коштів підприємств державного сектору економіки і 8,5 млрд грн дивідендів, термін сплати яких у 2020 році; зростання переплат податків і зборів на майже 12 млрд грн; стримування за рахунок збільшення кількості документальних перевірок бюджетного відшкодування ПДВ платникам. Треба раз і назавжди відмовитися від такої практики», - підкреслив Валерій Пацкан.

Ще однією проблемою він назвав невиконання з року в рік плану надходження одних і тих самих податків і зборів.

«Невиконання в останні роки планових показників цих надходжень свідчить як про недоліки їх планування, так і про недостатні дії Уряду щодо забезпечення запланованих обсягів, зокрема, за рахунок скорочення контрабанди, зменшення тіньового ринку тютюнових виробів, про що ми неодноразово зазначали», - зауважив Голова Рахункової палати.

Він також зазначив, що продовжується негативна практика проведення видатків наприкінці року, що призводить до збільшення ризиків неефективного використання коштів. «Так, в останні п’ять днів грудня на рахунки загального фонду державного бюджету зараховано 60 млрд грн, або 54% місячного обсягу. У результаті у грудні проведено видатків в 2,1 раза більше, ніж у середньому щомісяця упродовж січня – листопада», - наголосив Валерій Пацкан.

Він зауважив, що Рахункова палата за результатами аналізу річного звіту про виконання Закону України “Про Державний бюджет України на 2019 рікˮ надала всі свої рекомендації Уряду та Міністерству фінансів.