Валерій Пацкан: В Україні неналежно контролюють надходження рентної плати за радіочастотний ресурс

17.08.2020 10:43

В Україні відсутня дієва система контролю за користуванням радіочастотним ресурсом та надходженням рентної плати за нього. Про це Голова Рахункової палати Валерій Пацкан розповів у відео, опублікованому на його сторінці у Facebook.

«Результати нашої перевірки за 2016–2019 роки засвідчили, що в Україні не створено дієвої системи контролю за користуванням радіочастотним ресурсом та повнотою і своєчасністю надходження рентної плати за нього», - сказав Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан нагадав, що мобільний зв'язок третього покоління (3G) в Україні запровадили в 2015 році, а 4G – у 2018-му.

«На черзі впровадження стандарту зв’язку 5-го покоління – 5G, коли інтернет стане ще швидшим, що дозволить реалізовувати нові технології у різних сферах. Нові технології розвиваються, проте українські державні органи не завжди встигають за цим», - наголосив він.

За словами Валерія Пацкана, українське законодавство у цій галузі застаріло й потребує вдосконалення.

Голова Рахункової палати зазначив, що Державною фіскальної службою (на сьогодні – Державна податкова служба) неналежно справлялась рентна плата за користування радіочастотами.

Протягом 2016–2019 років до державного бюджету надійшло 9,7 млрд грн ренти. З них 96% були забезпечені лише п’ятьма мобільними операторами, тоді як ліцензії мають кілька тисяч користувачів радіочастотного ресурсу.

Окрім того, Міністерство фінансів України не розробило методики прогнозування рентної плати. Тому Державна фіскальна служба у 2016–2017 роках і 2019 році не забезпечила планових надходжень ренти на 755,1 млн гривень.

Як зауважив Валерій Пацкан, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації у неповному обсязі передавала податківцям переліки користувачів радіочастотним ресурсом. «Як наслідок, є суттєві розбіжності у даних двох структур, а це впливає на якість контролю за діяльністю надавачів послуг та на повноту надходження до бюджету ренти», - додав він.

Валерій Пацкан також розповів, що вже під час проведення Рахунковою палатою перевірки Уряд вніс зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу. Планується, що лише у 2022 році 90% території України буде забезпечено якісним мобільним зв’язком четвертого покоління та надання широкосмугового доступу до Інтернету.

«Для порівняння, у Швеції та Чехії 4G доступне майже усім громадянам», - зазначив Голова Рахункової палати.