Відповідальність, актуальність та стійкість в складному світі: підсумки конференції ВОА у Румунії

18.09.2024 19:27

Про підтримку процесу реформування Рахункової палати, зокрема, шляхом надання допомоги у вдосконаленні навичок аудиторів та робочих процесів йшлося під час низки двосторонніх зустрічей керівництва інституції у Румунії 17-18 вересня. Голова Рахункової палати Ольга Піщанська та т. в. о. Секретаря Рахункової палати – керівника апарату Василь Невідомий взяли участь у Міжнародній конференції вищих органів аудиту на тему «Відповідальність, актуальність та стійкість в складному світі», організовану ВОА Румунії з нагоди 160-ї річниці свого заснування. В урочистих заходах взяли участь Президент Румунії Клаус Йоганніс та перші особи держави.

Під час конференції обговорювався досвід реформування та модернізації ВОА, питання стійкості, сталого розвитку та адаптивності вищих органів аудиту, розглянули роль вищих органів аудиту в макроекономічних процесах. У дискусії взяли участь представники Світового банку, Європейської палати аудиторів, Центру досконалості аудиту Офісу урядової підзвітності США,  Аудиторської палати Королівства Нідерланди та Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки.

Також в межах заходів Голова Рахункової палати Ольга Піщанська провела низку двосторонніх зустрічей зі своїми колегами з різних ВОА, зокрема, з Президентом Рахункового суду Румунії Міхаєм Бусуйоком, Президентом Федерального Рахункового суду Бразилії, Президентом INTOSAI Бруно Дантасом, Президентом Вищого аудиторського офісу Словацької республіки Любоміром Андраши та віце-президентом Аудиторської палати Нідерландів Барбарою Жозіассе.

Загалом під час зустрічей партнери висловили готовність надавати підтримку Рахунковій палаті у процесі її реформування та посилення інституційної спроможності. Центральним питанням обговорень була співпраця щодо підвищення професійного рівня аудиторів Рахункової палати, зокрема, шляхом проведення партнерами відповідних тренінгів чи стажувань. Важливим для Рахункової палати є досвід колег щодо розвитку напрямку ІТ-аудитів, удосконалення підходів щодо роботи з великими масивами даних.

Під час зустрічей також йшлося про виклики для Рахункової палати, які можуть виникнути у зв’язку ухваленням нового профільного закону, зокрема, про потребу в усуненні розриву між наявними навичками аудиторів та вимогами до них у оновленому законодавстві.

Окремо під час зустрічі з Генеральним контролером Сполучених Штатів Америки Юджином Додаро Ольга Піщанська обговорила також проміжні підсумки співпраці Рахункової палати з Центром досконалості аудиту Офісу урядової підзвітності США та можливості для поглиблення цієї співпраці з огляду на її високу ефективність.