Рахункова палата отримала підтримку GAO в розробці матриць аудитів про розмінування, цифровізацію та діяльність БЕБ

17.09.2024 17:12

Удосконалення практичних компетенцій аудиторів, зокрема, навичок щодо розробки матриць аудитів, збору доказів та формування аудиторського висновку, написання звіту та контроль якості – це мета тренінгу, що відбувся 2-10 вересня у Кракові (Польща).

Під час заходу, за консультаційної підтримки експертів Центру досконалості аудиту (CAE) Офісу урядової підзвітності США (GAO) Джозефа Крістоффа та Айлін Ларенс, учасники працювали з трьома запланованими контрольними заходами Рахункової палати, що перебувають на підготовчій стадії:

- «Гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель в Україні: відновлення безпеки та забезпечення продовольчої стабільності»;

- «Аудит відповідності розвитку адміністративних послуг та їх цифровізація»;

- «Ефективність діяльності Бюро економічної безпеки України з протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави».

Під час  тренінгу його учасники, а це 26 представників Рахункової палати включно з двома членами, поділилися на три групи, щоб розробити плани (матриці) цих аудитів. Розроблені матриці стануть основою для проведення зазначених контрольних заходів.

«Наразі Рахункова палата проводить усі аудити за стандартами ISSAI. Це вимагає від наших аудиторів змін підходів, зокрема, у підготовці та проведенні аудитів. На цьому етапі досвід колег з таких провідних світових вищих органів аудиту, як GAO, надзвичайно цінний для нас. Водночас співпраця у форматі консультаційної підтримки дозволяє аудиторам не просто тренуватися, щоб ознайомитися з цим досвідом, а й надалі практично застосувати його у своїх контрольних заходах», – зауважив член Рахункової палати Кирило Клименко.

Своєю чергою член Рахункової палати Геннадій Пліс відзначив високі вимоги до доказової бази, які застосовує GAO:

«Цей тренінг був особливо корисним для нових співробітників Рахункової палати, адже у поїздці були аудитори, які працюють до двох місяців. Основне, на що звертали увагу представники GAO, – кожне твердження, яке є в звіті, має бути підтверджене доказами, і ці докази мають бути документальні, свідчення (інтерв’ю), речові та аналітичні. Вони розповіли про специфіку збору даних в межах їхнього відомства. Це дуже цінний і важливий досвід».

Зазначимо, низка подібних тренінгів  проводилась  і  раніше. Захід організований у межах проєкту міжнародної технічної допомоги «Проєкт зміцнення спроможності Рахункової палати» за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).