Валерій Пацкан: Приріст реального ВВП у 2018 році, попри перевищення його прогнозу, не відновив докризовий обсяг економіки 2013 року

16.05.2019 15:40

Приріст реального ВВП у 2018 році перевищив прогноз, проте так і не забезпечив відновлення обсягу економіки докризового 2013 року. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час розгляду на засіданні Комітету Верховної Ради з питань бюджету питання щодо виконання Державного бюджету на 2018 рік.
За словами Валерія Пацкана, попри надпрогнозоване економічне зростання план не виконано як за доходами − на 18,7 млрд грн (2,0%), так і за видатками  на 48,6 млрд грн (4,7%). «Зростання доходів державного бюджету у 2018 році, порівняно з попереднім роком, відбулося насамперед внаслідок збільшення обсягу імпорту і підвищення цін. А невиконання видатків державного бюджету спричинено, зокрема, зволіканням із розподілом коштів за напрямами (об'єктами) і проведенням закупівель та невиконанням плану надходжень до спеціального фонду»,  наголосив Голова Рахункової палати.

При цьому Валерій Пацкан зауважив, що Рахункова палата за результатами проведених аудитів неодноразово звертала увагу, що виконавці бюджетних програм не забезпечували результативного, економного і продуктивного використання коштів. Тому, додав він, соціально-економічний ефект від запровадження окремих бюджетних програм обмежений.

Валерій Пацкан нагадав, що план фінансування державного бюджету з усіх джерел не виконано на 11%. Причина − недонадходження від державних запозичень, які при цьому становили майже чверть фінансових ресурсів державного бюджету. Зокрема, Уряд не здійснив у заплановані терміни державні зовнішні запозичення. Лише в листопаді−грудні отримано із зовнішніх джерел 83,8 млрд грн, або 81,2% річного обсягу зовнішніх запозичень.

За його словами, це спричинило суттєве невиконання у 2018 році плану надходжень загального фонду державного бюджету, яке в першому кварталі становило 65,6 млрд грн (22,5%), у січніжовтні збільшилося до 102,9 млрд грн (10,9%), і лише на кінець року зменшилося до 24,8 млрд грн (2,2 %). Через прорахунки в управлінні державним боргом державні запозичення здійснювалися з більшою дохідністю, ніж у попередньому році.

Валерій Пацкан також наголосив, що доходи місцевих бюджетів, з урахуванням цінового чинника, реально зменшилися на 2,9%. «Трансферти з державного бюджету становили понад 53% доходів місцевих бюджетів. Це підтверджує залежність місцевих бюджетів від державного бюджету. Переважна частина коштів йшла на поточні видатки місцевих бюджетів  освіту, охорону здоров'я і соціальний захист. Але Уряд і місцеві органи влади не використали наявних можливостей, щоб не допустити виникнення заборгованості за окремими соціальними виплатами»,  підкреслив Голова Рахункової палати.

Він додав, що за деякими субвенціями, спрямованими на соціально-економічний розвиток регіонів, на кінець року залишки на рахунках місцевих бюджетів сягали 7,9 млрд грн. «Така ситуація склалася через те, що Кабмін зволікав із затвердженням переліків об'єктів, а місцеві органи влади та органи місцевого самоврядування неефективно управляли бюджетними коштами. Все це стримує відновлення і розвиток інфраструктури на місцях»,  наголосив Валерій Пацкан.