Нацрегулятор у сфері енергетики повністю виконав рекомендації Рахункової палати, надані у звіті про фінаудит за 2020 рік

30.04.2024 12:42

Посилення внутрішнього контролю, унормування додаткових виплат керівництву, удосконалення обліку матеріальних активів. Ці та інші заходи реалізувала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на виконання рекомендацій Рахункової палати, наданих у Звіті про результати фінансового аудиту НКРЕКП за 2020 рік. Відповідальний за аудит – член Рахункової палати Ігор Яремчук.

Зокрема, Рахункова палата встановила, що частину фінансово-господарських операцій проведено з порушенням вимог нормативно-правових актів, що регулюють використання бюджетних коштів. Зокрема, не було дотримано вимог законодавства в частині виплати зарплат. Також було допущено викривлення в фінансовій та бюджетній звітності, зокрема – недотримання термінів зарахування на баланс матеріальних цінностей. Відтак Рахункова палата рекомендувала нацрегулятору у сфері енергетики та комунпослуг усунути виявлені порушення.

На виконання цих рекомендацій НКРЕКП ухвалила відповідний План заходів та регулярно інформувала вищий орган аудиту про виконання цього плану. Відтак органом було:

– створено Cектор внутрішнього контролю, затверджено та погоджено в установленому порядку штатний розпис;

– розроблено та затверджено Порядок нарахування Голові та членам НКРЕКП надбавок та матеріальних допомог;

–  забезпечено перенесення матеріальних активів на коректні субрахунки та належним чином відображено ці операції у фінансовій звітності;

–  безоплатно передано на баланс НКРЕКП майно від ДП «Енергоринок» та інше.

Оскільки, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг виконала всі надані Рахунковою палатою рекомендації, контроль за їх виконанням завершено.