Ольга Піщанська: Для Рахункової палати важливо підвищити довіру суспільства та міжнародних партнерів

08.05.2024 12:52

Для Рахункової палати важливо зберегти і підвищити довіру українського суспільства та міжнародних партнерів до інституції. На цьому наголосила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська під час онлайн зустрічі з експертом з оцінки бюджетної підтримки ЄС для України Самвелом Маркосяном і керівником сектору управління державними фінансами, бюджетної підтримки та статистики Представництва ЄС в Україні Дженні Ландмарк.

Зустріч відбулася в межах планової оцінки управління державними фінансами і прозорості в Україні, що включає зовнішній аудит, внутрішній контроль, законодавчі ініціативи та роботу Уряду. Партнери цікавилися, зокрема, досягненнями Рахункової палати за останні пів року, планами на подальші періоди, станом реформування інституції, взаємодією з Верховною Радою України та органами влади. Під час проведення оцінки Представництву Євросоюзу в Україні також важливо було почути про поточні виклики, що постають перед інституцією та кроки, що здійснюються для їх вирішення.

Серед основних досягнень Рахункової палати станом на початок 2024 року Ольга Піщанська виокремила, зокрема, перехід на міжнародні стандарти ISSAI, законодавче унормування можливості Рахункової палати здійснювати аудити відповідності, формування нової структури інституції, ухвалення Кодексу етики Рахункової палати тощо.

Щодо планів на майбутнє, то головними завданнями, над якими інституція працює з початку 2024 року, є поглиблення взаємодії із Верховною Радою України та вдосконалення моніторингу виконання рекомендацій Рахункової палати, наголосила Ольга Піщанська. Вона також подякувала Представництву Євросоюзу за системну підтримку проектів технічної допомоги, зокрема, щодо розробки нормативної документації, підвищення рівня знань українських аудиторів та консультацій.

 

Довідково: Планове проведення оцінки управління державними фінансами і прозорості в Україні є щорічним заходом, від результатів якого залежить подальша доля виплат бюджетної підтримки ЄС.