Міжнародна співпраця: відбулася триденна сесія з обміну досвідом щодо роботи ECA та GAO

26.08.2024 19:42

Отриманим під час стажування в Офісі урядової підзвітності США (GAO) та  Європейській палаті аудиторів (ECA) досвідом поділилися з колегами фахівці Рахункової палати. Сесії тривали протягом минулого тижня та були відкритими для усіх співробітників Рахункової палати. 

Зокрема, про особливості стратегічного та операційного планування в Європейській палаті аудиторів розповіла заступниця директора Департаменту стратегічного розвитку, контролю якості та міжнародної діяльності Тетяна Дніпрова. Під час сесії за її участі йшлося про особливості підготовки та реалізації інституційної стратегії  в ECA, систему управління знаннями та внутрішню комунікацію, організацію міжнародного співробітництва. Вагому частину доповіді було присвячено особливостям внутрішньої підготовки інституцій Європейського Союзу до чергового етапу розширення цього Союзу та прийняття нових членів.

Юлія Мироненко, начальниця відділу методології, стандартів та експертизи Департаменту стратегічного розвитку, контролю якості та міжнародної діяльності, яка також стажувалася  в ECA, розповіла колегам про історію створення Європейської палати аудиторів та набуття нею статусу незалежного зовнішнього аудитора коштів ЄС. Також йшлося про організаційну структуру інституції, її повноваження в частині здійснення різних видів аудитів. Зокрема, аудиторка поінформувала  про особливості процесу щорічного підтвердження ЕСА достовірності консолідованої фінансової звітності ЄС та законності здійснених господарських операцій. Значну увагу приділили і функціонуванню системи управління якістю аудитів в інституції та системи тренінгів.

Юлія Ломейко, начальниця відділу аудиту видатків Територіального управління Рахункової палати по Донецькій та Луганській областях, розповіла  про  участь у Міжнародній стипендіальній програмі для аудиторів на базі GAO. Аудиторка, зокрема, порівняла види заходів, які здійснюються GAO та Рахунковою палатою, та основні підходи інституцій до збору й аналізу доказів в рамках проведення аудиту ефективності. Доповідачка поділилася  думками  щодо напрямів діяльності GAO, які могли б розвивати і ВОА України, та кроків з удосконалення діяльності Рахункової палати, які могли б бути цікавими у процесі співпраці з американськими колегами.

Обмін досвідом у форматі зустрічей-звітів з колегами дає змогу більшій кількості аудиторів без відриву від роботи регулярно знайомитися з передовими практиками світових ВОА, застосовувати їх у роботі або розробляти пропозиції з такого застосування. 

Нагадаємо, у лютому 2024 року перші тренери з-поміж працівників Рахункової палати після спеціальної підготовки почали проводити тренінги для своїх колег-аудиторів.