Компонент «Публічні закупівлі» проєкту EU4PFM підбив підсумки роботи за шість місяців

20.09.2024 16:47

Удосконалення методичних рекомендацій у частині аудиту публічних закупівель, обмін досвідом та консультаційна підтримка аудиторів: про підсумки піврічної співпраці Рахункової палати з проєктом технічної допомоги Європейського Союзу «Програма підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM)» йшлося 18 вересня під час другого засідання Наглядової Ради  Компонента «Публічні закупівлі» Проєкту. Цей Компонент надає підтримку органам влади України, що у межах своїх повноважень здійснюють контроль за процесом публічних закупівель: Рахунковій палаті, Міністерству економіки, Державній аудиторській службі та Антимонопольному комітету.

У засіданні взяли участь керівник Компонента «Публічні закупівлі» проєкту EU4PFM Ерікс Мезаліс, Керівник сектору економічної та соціальної політики Представництва ЄС в Україні Хенрік Вітфельт, Менеджер сектору управління державними фінансами Представництва ЄС в Україні Єкатерина Яковлєва, представники Міністерства економіки України, Рахункової палати, Антимонопольного комітету України, Державної аудиторської служби України та міжнародні експерти.

Під час засідання обговорили підсумки діяльності Проєкту EU4PFM у межах Компонента у першому півріччі 2024 року та деталізували подальший план роботи Компонента до початку 2025 року.

Зокрема, член Рахункової палати Геннадій Пліс подякував представникам Європейського Союзу за підтримку України в здійсненні реформ з метою інтеграції в європейську спільноту, а експертам Компонента публічних закупівель EU4PFM за технічну допомогу у збільшенні спроможності інституції щодо аудиту сфери закупівель:

«Завдяки проєкту EU4PFM Рахункова палата отримала розроблений проєкт методичних рекомендацій для аудиту публічних закупівель. Методологи вже опрацювали рекомендації і передали на опрацювання відповідальних департаментів. Ці рекомендації гармонійно доповнюють наші методології проведення аудитів відповідності та ефективності, які відповідають міжнародним стандартам».

Геннадій Пліс також наголосив на важливості підтримки Проєкту у питанні майбутнього більш чіткого законодавчого розмежування функцій органів влади, залучених до процесу контролю публічних закупівель.

«Щодо порушень, то їхнє виявлення – це лише перший етап. У Рахунковій палаті головним є етап з'ясування причини відхилення, його можливих наслідків та підготовка рекомендацій щодо усунення недоліків та мінімізації їхнього впливу. Отже, в той час, коли інші контролюючі органи працюють над встановленням і документуванням факту порушення, Рахункова палата працює над змінами системи, щоб вона не припускалася надалі таких  відхилень», - підсумував Геннадій Пліс.

Після обговорення результатів роботи Наглядова Рада Компонента погодила план на наступний період, який передбачає, зокрема, подальшу експертну підтримку, допомогу державним інституціям у скринінговому процесі, дослідження найкращих міжнародних практик щодо реформи сфери публічних закупівель та цифровізації системи публічних закупівель.

Довідково: Рахункова палата щорічно аналізує звіт Міністерства економіки України, що містить аналіз функціонування системи публічних закупівель (щодо кількісних і вартісних показників закупівель у розрізі процедур і предметів закупівель, рівня конкуренції, кількості скарг) та узагальнену інформацію про результати здійснення контролю у сфері закупівель, річний Звіт Антимонопольного комітету України у частині, що впливає на виконання державного бюджету, а також проводить аудити ефективності публічних закупівель окремими державними інституціями.