Привітання з 28 річницею Рахункової палати

22.10.2024 09:42

Сьогодні Рахунковій палаті виповнюється 28 років!
Інституція, очолювати яку мені випала честь, є одним з наймолодших вищих органів аудиту у світі, але історичні передумови для формування державного фінансового контролю в Україні сягають щонайменше початку ХХ століття! Повна історія творення аудиту в Україні є значно тривалішою. Ми поставили мету відновити її.
 
Рахункова палата незалежної України за 28 років роботи не поступалася активністю багатьом світовим вищим органам аудиту.
 
З 1997 до 2023 року Рахункова палата:
проаналізувала використання майже 8 трлн грн;
перевірила 16 790 об’єктів контролю;
затвердили 2 317 звітів;
виявила порушень і недоліків на майже 703 млрд грн.
 
За цією сухою статистикою стоять тисячі рішень, завдяки яким було вдосконалено підходи до використання державних ресурсів та покращено суспільний добробут.
 
Почавши зі 119 працівників у 1996 році зараз Рахункова палата «зросла» до більш як 500 фахівців та щороку здійснює близько 60 контрольних заходів.
 
Зараз Рахункова палата входить у найбільш складний та відповідальний період реформування – готуються до ухвалення фундаментальні законодавчі норми щодо її діяльності. Їх ухвалення зробить інституцію повноправним вищим органом аудиту, нарівні з провідними ВОА світу.
 
Вдячна всім колегам за те, що навіть у війну Рахункова палата не зупинила процес вдосконалення. Дякую, що залишаєтеся вимогливими до себе та прагнете до нових висот. Працюймо, щоб наша якісна робота і надалі служила інтересам громадян і держави!
 
Світла пам’ять нашим колегам Юрію Сторожеву та Валерію Гулику, які загинули на фронті, захищаючи Україну.
 
І нехай наш шлях – це шлях безперервних викликів і вдосконалення, але, зокрема, і завдяки нашій роботі, держава зберігає стійкість у війну та бореться за Перемогу!
 
З Днем Рахункової палати! Слава Україні!
 
Голова Рахункової палати
Ольга Піщанська