Валерій Пацкан: Рахункова палата вивчатиме досвід ОАЕ з проведення аудитів у сфері надходжень до держбюджету від газовидобувної галузі

20.06.2019 18:05

Рахункова палата вивчатиме досвід Державної аудиторської інституції ОАЕ з проведення аудитів у сфері надходжень до державного бюджету від господарської діяльності у нафто- і газовидобувній, а також нафто- і газопереробній промисловості. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час брифінгу у Верховній Раді України.

У рамках візиту до Києва делегація Державної аудиторської інституції ОАЕ на чолі з Президентом установи Харібом Саїдом Аль Амімі разом з представниками Рахункової палати на чолі з Головою інституції Валерієм Пацканом відвідали Верховну Раду України і провели низку зустрічей.

Так, Голова Рахункової палати і Президент Міжнародної організації вищих органів аудиту INTOSAI, Президент Державної аудиторської інституції ОАЕ зустрілися з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм.

Під час зустрічі Валерій Пацкан підкреслив, що це перший візит Президента INTOSAI до України. І він вже має свої результати – Рахункова палата і Державна аудиторська інституція ОАЕ підписали меморандум про співпрацю і, зокрема, домовились, що фахівці ОАЕ ділитимуться досвідом з українськими колегами щодо боротьби з корупцією і проведення IT-аудитів.

«Ми домовились, що наші фахівці проходитимуть стажування в ОАЕ в напрямку боротьби з корупцією і IT-аудитів, і ми станемо ще сильніші та допоможемо народним депутатам посилити парламентський контроль за виконавчою гілкою влади», – зазначив Валерій Пацкан.

Своєю чергою Голова Верховної Ради України наголосив на важливості використання міжнародного досвіду у контролі за фінансами. «Співпраця з міжнародною аудиторською спільнотою дуже важлива, адже в Україні Рахункова палата є головним інструментом контролю за виконавчою владою. За останні роки ми доклали багато зусиль для вдосконалення роботи Рахункової палати, ухвалили новий сучасний закон, враховуючи передові світові практики», – сказав він.

Харіб Саїд Аль Амімі відзначив, що між Україною і ОАЕ склалися дуже добрі відносини у різних сферах – економічній, політичній, культурній. І візит Державної аудиторської інституції ОАЕ покликаний додати до двосторонньої співпраці між державами ще один аспект – професійну співпрацю між Рахунковою палатою та Вищим органом аудиту ОАЕ.

Він також підкреслив, що для належного здійснення контролю органи аудиту мають бути повністю прозорими і незалежними як в адміністративному, так і в фінансовому плані.

Також делегація Державної аудиторської установи ОАЕ провела зустріч з членами Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Голова бюджетного комітету Андрій Павелко відзначив, що комітет разом з Рахунковою палатою налаштований активізувати роботу з імплементації міжнародних стандартів державного фінансового контролю. «У Верховній Раді України бюджетний комітет є партнером Рахункової палати у сприянні її розвитку. Саме цей склад парламенту здійснив реформування установи, ухваливши новий закон, і сьогодні Рахункова палата – найбільш публічна, а результати її аудитів широко обговорюються у суспільстві», – зауважив Андрій Павелко.

Також Голова Рахункової палати ознайомив делегацію Державної аудиторської інституції ОАЕ з Верховною Радою України і роботою парламенту. На завершення візиту до Верховної Ради України Валерій Пацкан і Харіб Саїд Аль Амімі поспілкувалися з пресою.

Так, Валерій Пацкан відзначив, що окрім співпраці у сфері боротьби з корупцією і проведенні IT-аудитів, Рахункова палата обмінюватиметься досвідом з ОАЕ щодо проведення аудитів у сфері надходжень до державного бюджету від господарської діяльності у нафто- і газовидобувній, а також нафто- і газопереробній промисловості.

«Зважаючи на те, що значний обсяг надходжень до бюджету ОАЕ впродовж більше ніж 50 років забезпечується саме цими галузями, досвід Державної аудиторської інституції ОАЕ з організації і проведення відповідних аудитів, методичного забезпечення цієї роботи, був би корисний для Рахункової палати», – зазначив Валерій Пацкан.

Крім того, сторони обговорили шляхи співпраці щодо проведення аудитів у сфері реалізації інвестиційних проектів у будівництві із залученням державних коштів.