Андрій Майснер: Рахункова палата вперше в Контактному комітеті керівників вищих органів аудиту країн ЄС − це європейська інтеграція України в дії

22.06.2023 11:43

У Лісабоні триває засідання Контактного комітету керівників вищих органів аудиту країн ЄС, в якому серед вищих органів аудиту 27 країн-членів ЄС, Європейської палати аудиторів, ОЕСР/Програми SIGMA та вищих органів аудиту 7 країн-кандидатів на членство в ЄС в статусі офіційного спостерігача вперше бере участь Рахункова палата. Головує на засіданні Президент Аудиторського Суду Португальської Республіки, Голова Контактного комітету вищих органів аудиту країн ЄС Жозе Тавареш.

«Це свідчення поваги до України та підтримки з боку наших європейських колег, а також визнання непересічної ролі незалежного вищого органу аудиту України в процесі європейської інтеграції, до висновків якого все уважніше ставляться і наші міжнародні партнери на тлі безпрецедентної фінансової, технічної, гуманітарної та іншої підтримки у звʼязку з терористичною війною та агресією проти України з боку рф», − зазначив очільник Рахункової палати Андрій Майснер в своєму коментарі.

На порядку денному керівного органу вищих органів аудиту країн ЄС одне із ключових питань − внесок вищих органів аудиту в ефективність досягнення цілей в енергетичному секторі Європейського Союзу. Одним із доповідачів на засіданні виступила Єврокомісар з енергетичних питань Кадрі Сімсон, яка продемонструвала свою всебічну підтримку Україні, як і інші учасники високого зібрання.

«Наші європейські колеги підкреслюють важливість щільної співпраці з Україною, що прагне стати членом ЄС. Одночасно в Лондоні цими днями відбувається міжнародний захід, де вже публічно оголошені суми нової міжнародної фінансової допомоги від ЄС, Великої Британії, США, Німеччини, Франції та інших наших партнерів. Це обумовлює необхідність посилення зусиль саме Рахункової палати як незалежного зовнішнього аудитора щодо забезпечення довіри партнерів через належну підзвітність, прозорість і ефективність використання коштів в умовах війни та на відновлення країни. Для цього ми вже готуємося спільно з колегами з США та ЄС до проведення тематичних аудитів щодо міжнародного фінансування потреб України. Ми вже зараз проводимо аудит фінансування з боку Світового банку», − підкреслив Андрій Майснер, коментуючи участь Рахункової палати в роботі керівного органу вищих органів аудиту країн ЄС.