Удосконалено систему контролю за ПДВ та відшкодування неправомірно нарахованих пільг: виконання рекомендацій Рахункової палати щодо ввезення ліків

01.04.2024 11:28

Міністерство фінансів, Міністерство охорони здоров’я, Державна податкова служба та інші відповідальні органи влади згідно з рекомендаціями Рахункової палати удосконалюють свою нормативну базу в частині контролю за податком на ввезення ліків в Україну.  

Нагадаємо, відповідні рекомендації Рахункова палата надала рішенням від 19.12.2023 № 30-2 за результатами здійснення аудиту ефективності планування та результативності контролю за повнотою нарахування і своєчасністю надходжень податку на додану вартість по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів і медичних виробів. Під час цього аудиту Рахункова палата перевіряла період 2021–2022 років та 9 місяців 2023 року, та, зокрема, проаналізувала наслідки запровадження зниженої ставки ПДВ у розмірі 7% та податкових пільг на окремі такі операції. Відповідальний за проведення аудиту – член Рахункової палати Цезар Огонь.

Аудитори встановили, що система контролю за повнотою і своєчасністю надходження ПДВ до бюджету, а також за дотриманням законодавства суб’єктами господарювання, що проваджують діяльність з виробництва та обігу лікарських засобів і медичних виробів, є неефективною. Серед іншого це створює ризики виробництва та обігу в країні неякісних, фальсифікованих лікарських засобів та медичних виробів, а також неправомірного використання платниками податків податкових пільг. Тож Рахункова палата рекомендувала об’єктам аудиту усунути невідповідності, унормувати облік згаданих платежів та посилити контроль за якістю лікарських засобів.

Про виконання рекомендацій Рахункову палату станом на березень 2024 року поінформували Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Міністерство охорони здоров’я, Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державна податкова служба, Державна митна служба, та їх окремі територіальні органи.

На виконання рекомендацій Мінфін, зокрема:

- затвердив зміни до класифікації доходів бюджету;

- розпочав роботу над удосконаленням методики прогнозування ПДВ;

- розробив проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Державну митну службу в Україні», зокрема в частині визначення «прогнозні (індикативні) показники доходів державного бюджету»;

- розробив проєкт наказу щодо внесення змін до Класифікатора видів надходжень бюджету, що контролюються митними органами, та Класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України.

Міністерство охорони здоров’я розробило:

- проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1447», якою затверджено переліки лікарських засобів та медичних виробів, що ввозяться та постачаються на митну територію України (уже затверджена Урядом);

- проєкт постанови «Деякі питання безпеки та верифікації лікарських засобів», яким пропонується затвердити Положення про національну систему верифікації лікарських засобів та Порядок нанесення засобів безпеки на упаковку лікарського засобу та їх застосування.

Держлікслужба в свою чергу до кінця року планує внести зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі, якими регламентує електронну роздрібну торгівлю.

Також Державною податковою службою та її територіальними органами проведено низку заходів, за результатами яких окремими субєктами господарювання, які неправомірно застосовували пільги з ПДВ по операціях з постачання на територію України лікарських засобів і медичних виробів, подано  уточнюючі розрахунки та зменшено обсяги отриманих ними пільг.

Розпочалося й відшкодування до бюджету несплаченого ПДВ внаслідок неправомірного застосування цих пільг. Першою про донарахування ПДВ юрособі, яка користувалася пільгами, повідомила Львівська митниця.

Рахункова палата здійснює системний контроль за реалізацією наданих нею рекомендацій. З іншими результатами виконання згаданих у тексті рекомендацій можна ознайомитися за посиланням.