За участі представника НАЗК у Рахунковій палаті проведено тренінг на тему: «Особливості електронного декларування у 2021 році»

26.02.2021 13:43

Традиційно в рамках кампанії щорічного декларування управлінням запобігання та виявлення корупції спільно з представником НАЗК організовано 24.02.2021 в режимі відеоконференції тренінг, до якого долучились 126 працівників Рахункової палати.

Як спікер участь у заході взяв головний спеціаліст відділу розробки і впровадження навчальних програм Управління просвітницької роботи та навчальних програм Національного агентства з питань запобігання корупції – Олексій Миколайович Тучак.

 

Учасників заходу було ознайомлено з особливостями дотримання вимог антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю, новел обмежень і заборон, передбачених Законом України «Про запобігання корупції».

Крім того, пан Олексій акцентував увагу на нових роз’ясненнях НАЗК, які враховують останні зміни законодавства (внесені Законами України від 15.12.2020 № 1079-ІХ та від 04.12.2020 № 1074-ІХ).

Зокрема наголосив на додатковій правові позиції НАЗК стосовно декларування земельних ділянок. Відтепер не декларуються земельні ділянки:

• на яких розміщений будинок, який є зареєстрованим місцем проживання (за умови фактичного не користування будинком у звітному періоді)(пункт 74 Роз'яснення);

• які не містять меж в натурі та права щодо яких не визначені у встановленому законом порядку(пункт 77 Роз'яснення);

• під багатоквартирним будинком, таунхаусом, у гаражних кооперативах, садівничих товариствах (якщо не виділена окремо під об’єктом нерухомості) (пункт 77 Роз'яснення).

 

Під час сесії «запитання-відповіді» всі учасники заходу мали можливість активного обговорення проблемних питань, що у них виникли під час заповнення декларацій.

Команда Управління запобігання та виявлення корупції Рахункової палати надалі сприятиме проведенню подібних заходів та інформуватиме працівників Рахункової палати про нововведення в антикорупційному законодавстві та оновлені роз’яснення із заповнення декларації.

 

Презентація, яка коротко відображає вимоги декларування за всіма розділами декларації.