Компендіум спеціальної групи EUROSAI з аудиту муніципалітетів на тему: «Муніципальні підприємства»

20.05.2020 09:53

Компендіум з аудиту «Муніципальні підприємства» (Захід 1.9.3 Плану діяльності спеціальної групи EUROSAI з аудиту муніципалітетів (EUROSAI TFMA) на 2020 рік) надає деяку довідкову інформацію про аудит муніципальних підприємств, правові основи та використання фінансових ресурсів тощо. Компендіум також ілюструє основні виклики, які повстають перед  членами EUROSAI TFMA.

Завдяки цьому виданню EUROSAI TFMA має на меті вдосконалити процес інформування заінтересованих сторін та громадськості загалом щодо відповідних результатів аудиторської діяльності. Це перше видання Компендіуму з аудиту містить аудиторські звіти, підготовлені 14 членами EUROSAI TFMA і які охоплюють період від 2016 до 2019 років, стосовно витрат муніципальних підприємств. Координаційна група, що складається з ВОА Сербії (керівник групи), Туреччини, України та Італії, ділиться результатами.

Перша частина цього Компендіуму з аудиту підсумовує результати відібраних фінансових аудитів, проведених чотирма ВОА-членами EUROSAI TFMA (Албанія, Італія, Чорногорія та Республіка Сербія).

Друга частина цього Компендіуму з аудиту висвітлює результати відібраних аудитів відповідності, проведених п’ятьма ВОА-членами EUROSAI TFMA (Угорщина, Латвія, Республіка Північна Македонія, Словенія та Іспанія).

У третій частині цього Компендіуму з аудиту викладено результати відібраних аудитів ефективності, проведених шістьма ВОА-членами EUROSAI TFMA (Хорватія, Ізраїль, Литва, Республіка Сербія, Словаччина та Україна [ст. 59-60]).

Додаток до цього Компендіуму з аудиту підсумовує повноваження ВОА щодо аудиту муніципальних підприємств. Повноваження проводити аудит розрізняють в залежності від видів аудитів (фінансовий аудит, аудит відповідності та ефективності) з врахуванням інформації, наданої 27 ВОА-членами EUROSAI TFMA (Албанія, Австрія, Азербайджан, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Естонія, Фінляндія, Грузія, Греція, Угорщина, Ізраїль, Італія, Латвія, Литва, Мальта, Чорногорія, Республіка Північна Македонія, Польща, Португалія, Румунія, Республіка Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Туреччина та Україна [ст. 68]).